Валери Симеонов: Публикуването на споразумението е знак за прозрачно управление

Съпредседателят на Обединените патриоти Валери Симеонов беше категоричен, че новото правителство няма да бъде "задкулисно". Той сподели, че заедно с другите председатели на Обединените патриоти са обсъдили евентуалното разпределение на министерски постове и сега предстоят преговори с ГЕРБ.

от БНТ
08:48, 28.04.2017
Чете се за: 01:31 мин.
У нас
Валери Симеонов: "Така трябваше да се проведат преговорите, за да имаме стабилно управление. Не може да има такова, когато се започва с личности, така както се случваше досега. Знаете, че преди сключване на каквото и да е коалиционно споразумение в страните с развита демокрация, винаги се водят дълги преговори. Това е нормалния начин. Би трябвало в основата на едно управление да се поставят задачите, които ще се изпълняват. Всяка дума от коалиционното ни споразумение е обсъдена обстойно. Чак след това идва назначаването на постове."

По думите му, ГЕРБ и Патриотите са дали заявка за едно прозрачно управление.

Валери Симеонов: "Наясно сме, че искаме да привлечем и получим подкрепата на българския народ. Искаме да получим доверието на колкото се може по-голям кръг хора. С публикуването на това споразумение даваме знак за прозрачно управление. За всеки българин е добре да знае, че няма никакви сделки под масата. По-добре е всичко да е поставено на масата, да е ясно, че няма задкулисие. Непрекъснато се очаква политиците да бъдат двуличници, да бъдат прикрити, да има сделки, схеми, далавери и прочие. Ние не сме такива и искаме хората да го видят това."

Симеонов каза, че са обсъдили заедно със Красимир Каракачанов и Волен Сидеров евентуалното разпределение на министерски постове.

Валери Симеонов: "Говорихме вчера с колегите Каракачанов и Сидеров за това кои биха били най-важните министерства за Обединените патриоти и къде бихме могли да имаме претенция за министерства, не говоря за хора. Стигнахме до някакво споразумение, както за брой, така и за браншове. Все пак това е един разговор между нас. Тепърва предстои да уточним позициите и да продължим преговорите с колегите от ГЕРБ. Принципът ще е експертно-партиен. Няма как изцяло да се откажем от политическата ни програма. От друга страна ни е ясно, че има определени позиции, където ще е по-добре да има хора, които са вътре от съответната структура или са работили в тези структури. Ще работим като отбор, не виждам друг начин."

Относно ситуацията в Македония, за Валери Симеонов има един единствен изход.

Валери Симеонов: "Изходът е ясен. Търсене на диалог и намиране на начин и решение, така че всъщност управлението на западната ни съседка да бъде формирано от македонски партии, а не от албански. Само там виждам изход. Иначе ставаме свидетели на началото на една дълбока криза, която досега е тлеела. На един тлеещ огън, който може да се превърне в пожар. Това е спонтанен опит за спасяването на държавността на една страна. Не случайно реакцията на полицията е непостоянна. Това говори за сериозни разделителни процеси в Македония. За съжаление трудно може да се окаже, каквато и да била помощ в един такъв момент. Трябва да се обмисли всеки дипломатически ход спрямо тях. Трябва да насърчаваме всякакви форми на успокояване и стабилизиране на ситуацията там."
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Христина Тодорова и Любомира Казанова в Извън играта
Христина Тодорова и Любомира Казанова в "Извън играта"
Гърция очаква пробив в преговорите с кредиторите до неделя
Гърция очаква пробив в преговорите с кредиторите до неделя