НОВИНИ

Варна отбеляза 105 години от първата ни военноморска победа

Във Варна тържествено беше отбелязана 105-ата годишнина от първата българска военна победа на море. На 8 ноември 1912 година нашият торпедоносец „Дръзки“ поразява успешно турския брониран крайцер „Хамидие“. Атаката на „Дръзки“ обръща хода на битката и остава в учебниците като пример за победа над силно превъзхождащ враг. А преди 60 години емблематичният торпедоносец е превърнат в кораб музей, част от експозицията на Военноморския музей във Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
18:42, 08.11.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Според запознати с историята, на първата морска победа на България, нашите моряци са отивали на смърт в сражението с турския крайцер.

Росен Алексиев, Сдружение „Клуб миноносец Дръзки“ - Варна:
"Може би малко хора знаят, че е имало решение, ако някой от нашите кораби бъде поразен, за да не попадне във вражески ръце, останалите е трябвало да стрелят в него, докато го потопят."

Тази победа е знакова за българската военноморска история, защото е постигната срещу силен противник - крайцерът “Хамидие”, превъзхождащ нашата флотилия.

Васил Кръстев, Сдружение „Клуб миноносец Дръзки“ - Варна:
"Това е гордостта на турския флот, флагманът на техния флот и той е изваден от строя до края на войната. Така че има огромно значение, това е пример за следващите поколения, за следващи битки и повод за гордеене."

През 1957 година корабът „Дръзки“ става експонат във Военноморския музей. 60 години по-късно посрещна празника освежен, с ремонтирани части от корпуса, борда и палубата.

Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей във Варна:
"Сваляне на наслоените стари бои, грундиране, консервиране на отделните участъци, където са поразени, работа с метали и накрая полагане на нови бои."

Ремонтът на кораба „Дръзки“ се осъществи с доброволен труд от служещи във Военноморските сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всекидневни проверки на храната в училищата започват в Бургас
Всекидневни проверки на храната в училищата започват в Бургас
Българското правителство и ЕК със съвместно заседание в Брюксел
Българското правителство и ЕК със съвместно заседание в Брюксел