НОВИНИ

Варна посреща фотоизложбата "Мост към Кристо"

30 ръчно подписани постера от Кристо Явашев и Жан-Клод съпътстват експозицията в морската столица.

варна посреща фотоизложбата мост кристо
bnt avatar logo
от БНТ
11:36, 24.01.2017
Чете се за: 01:01 мин.
Още

След успеха на фотографската изложба „Мост към Кристо“ във VIVACOM Art Hall в София, Художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна става втори домакин на експозицията. Тя ще бъде открита утре (25 януари) от 18:00 ч. в изложбената зала в морската столица. По този начин инициативата на БНТ1 и предаването „Денят започва с култура“, която се реализира с подкрепата на VIVACOM, ще даде възможност на повече хора да се докоснат до „Плаващите кейове“ на Кристо Явашев и Жан-Клод - едно събитие, което беляза както европейския културен календар на 2016 година, така и личните спомени на стотици българи.

Изложбата във Варна включва селектираните от конкурса на обществената медия фотографии и тематичната авторска инсталиция на студенти от Националната художествена академия, под ръководството на професор Греди Асса. Специално за варненската публика проектът „Мост към Кристо“ ще бъде съпътстван от над 30 ръчно подписани от Кристо и Жан- Клод постера, предоставени от Галерията за графично изкуство във Варна. Те са дарени през 1997г., когато за първи път е представена изложба на Кристо с над 50 негови проекти, фотографии и ръчно подписани плакати по време на IX-то международно биенале на графиката. Дарението е получено след награждаването на Кристо и Жан-Клод със "Златен диплом" за участието им в VIII-то биенале на графиката '85г. и за цялостен принос към изкуството на ХХ век.

Изложбата „Мост към Кристо“ ще бъде открита от заместник-кмета на Община Варна Коста Базитов и директора на Художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна Пламена Димитрова-Рачева. По време на нея журналистката на БНТ Евгения Атанасова-Тенева ще представи своя едноименен авторски филм. Документалната лента дава нов поглед към личността на Кристо Явашев и неговите мисли за изкуството.

Фотографската експозиция може да бъде видяна във Варна до 14 февруари 2017 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп и Европа: всяко зло за добро
Тръмп и Европа: всяко зло за добро
Какви ще са професиите на бъдещето
Какви ще са професиите на бъдещето