НОВИНИ

Варненец изобрети шкаф за отглеждане на зеленчуци

Варненецът Елисей Голодов вече две години има собствена зеленчукова градина в кухнята си. Той живее и работи в Мюнхен, а резултат от съчетаването на професията му като инженер и хобито му като градинар е шкафът за зеленчуци. Изобретението му позволява отглеждането на пресни зеленчуци независимо от температурата навън и към него вече интерес за патентоване и масово производство.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
20:44, 13.04.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Елисей Голодов заминава за Германия като студент, днес разработва електромобили в голяма автомобилна фирма в Мюнхен. Обича екстремните спортове, но и работата в градината. Заради хладния климат там български зеленчуци не растат, но това само провокира изобретателския му дух и така се появява шкафът за зеленчуци.

Елисей Голодов
„Самото създаване продължи дълго, това е един наистина сложен уред, сложен електронен уред. От концепта до готовия продукт поне половин година интензивно работене, почти ежедневно, целодневно, и първата продукция дойде малко след първото включване на уреда.“

Дъщеричката му Диляна не е опитала първата реколта от люти чушки. Сега обаче с удоволствие яде салати и репички от шкафа.

Елисей Голодов
И се замислям да изпробвам, например, как виреят различни плодове. Тя много обича ягоди и това ще е следващото, което ще пробвам."

Шкафът е много удобен и за отглеждане на разсад. Светлината вътре напълно замества слънчевата. Шкафът е правен за домашно ползване, но вече има интерес дали може да се развие масово производство. Размерите са като на домашен хладилник, след зареждането може да работи без намеса седмици наред.

Елисей Голодов
„Целта е наистина обслужването на този уред да е точно толкова просто и да се разбира от само себе си като един друг домакински уред, така че всеки, абсолютно всеки да може да борави с него.“

С подобен шкаф пресни зеленчуци може да има всеки, независимо къде живее – в центъра на голям град или край полярния кръг, затова изобретателят му е оптимист за неговото бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Командарев: Когато ми се обадиха за Кан, ми се подкосиха краката
Стефан Командарев: Когато ми се обадиха за Кан, ми се подкосиха краката
Как се стига до нобелова награда - проф. Амано пред БНТ
Как се стига до нобелова награда - проф. Амано пред БНТ