НОВИНИ

Варненски журналисти в подкрепа на свободата на словото

Варненски журналисти се присъединиха към простестите на колегите си от старната срещу опитите за натиск върху работата им. Поставяйки празен стол пред сградата на Областната управа в града, те символично защитиха журналистиките стандарти и свободата на словото.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мартин Николов / Деян Овчаров
17:15, 11.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Варненски журналисти в подкрепа на свободата на словото

Спонтанният протест беше организиран в социалните мрежи и се състоя едновременно със софийския. Варненските журналисти изразиха недоумение от изявите на бившия вече депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов, които заплашиха водещия от Нова телевизия Виктор Николаев.

Искра Урумова, Нова телевизия:
"Тук сме, за да кажем и да напомним на политиците, че ние имаме право да питаме, че това е нашата работа и че тяхната работа е да отговорят на въпросите, които им задават репортерите."
Пламен Петров, Дарик радио - Варна:
"Не съм съгласен с това интервюираните вместо да отговарят на въпросите, да казват кои въпроси са неудобни и кои не."

Варненските журналисти отговориха и на ултиматума, отправен от Валери Симеонов към трите телевизии с национално прокритие, с който той поиска извинение и ги заплаши със съд за клевета.

Кръстина Маринова, вестник Труд:
"Точно преди 20 години през 1997 по време на правителството на Иван Костов и когато неговите хора вилняха по места, от най-големия вестник на Добруджа бяха уволнени 10 журналисти заедно с главния редактор. Аз това ужасно време не искам да се повтаря."
Красимир Делчев, информационна агенция БГНЕС:
"Мисля, че нашата гилдия е достатъчно голяма и мощна, за да постигне каквото иска. С перото, с камерите, с микрофоните могат да обърнат и правителство, да свалят всеки от стола, за който си мисли, че е залепен за цял живот."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът на испанските социалисти и Рахой се разбраха за конституционна реформа
Лидерът на испанските социалисти и Рахой се разбраха за конституционна реформа
МВР отрича да е задържан измамникът от Фейсбук
МВР отрича да е задържан измамникът от Фейсбук