НОВИНИ

Митрополит Йоан разкритикува предстоящия събор на богомилите във Велики Преслав

"Тъжно и обезсърчително" - с тези думи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан определи предстоящия събор на богомилите, който ще се проведе от 8 до 10 април във Велики Преслав.

митрополит йоан разкритикува предстоящия събор богомилите велики преслав
bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 05.04.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

По думите му, това събитие, което ще се състои във времето на Великия пост и на мястото на великия град Велики Преслав, който град е велик благодарение на своята християнска писменост, култура и действието на Свети Цар Борис Михаил Покръстител български и "нашата епархия, която всъщност е мястото - и териториално, и духовно, където светите Седмочисленици са извършвали своята дейност, да се съберат богомилите и да кажат, че те са дали своя принос за културата и Ренесанса на Европа и да определят това като втори Златен век".

"Когато светата църква много отдавна е дала своето мнение за богомилството, както и за дъновизма, ние нямаме повод да кажем друго, освен това, което нашата БПЦ говори. Аз съм изразил една позиция и считам, че тя е умерена и своевременна, защото християните от Велики Преслав са доста смутени и искат да реагират малко по-остро. Моята цел е не да свиквам антибогомилски събор, не е въпрос и да се противопоставяме, но няма как и да ни натрапват тези идеи по време на Великия пост", каза още митрополит Йоан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Владимиров: ​Репродуктивният проблем е ранопоставен при жените и мъжете
Д-р Владимиров: ​Репродуктивният проблем е ранопоставен при жените и мъжете
Божидар Лукарски: След Панамагейт понятието офшорка се превръща в мръсна дума
Божидар Лукарски: След "Панамагейт" понятието офшорка се превръща в мръсна дума