НОВИНИ

МВнР препоръчва при пътуване в чужбина българите да се регистрират в посолствата

Като гост в "Денят започва" постоянният секретар на Външно министерство Василий Такев препоръча като превантивна мярка при пътуване в чужбина, българите да се регистрират в посолствата, защото това е най-лесният начин за локализация и предаване на автентична информация, в случай на нужда. Опциите за регистрация са две - първата е да се обадят в посолството или да пуснат имейл или да се запишат на patuvamza на страницата на МВнР. Най-важното е да имаме връзка, каза Такев.

bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 17.06.2016
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Такев уточни, че винаги, в летния сезон, когато активността на нашите съграждани и интереса към чужбина рязко нарастват, се разширява работата на външно министерство. По тази причина МВнР на регулярна основа излиза с препоръки за пътуване, които имат общ характер или са фокусирани към отделни дестинации. В зависимост от спецификата на информацията актуални съвети има и в течение на годината.

"За съжаление, колкото и да бъдат в публичното пространство формулирани (препоръките - б.р.), няма устойчива култура, която да следва тези препоръки. Включително и базисните от типа предварително да се проучи обстановката в страната, да се пазят правилно документите за самоличност, да се спазват местните закони и правила за движение по пътищата. И в конкретни територии от типа кампингуване, почивка, специфични права, ветеринарен контрол.", уточни постоянният секретар на Външно.

По отношение на опасността от терористични атентати, Такев заяви, че терористичната тема е непредвидима и неуправляема, от гледна точка на публичния интерес, включително и спец. службите не са в състояние да идентифицират тези заплахи превантивно.

"Затова има правило от общ характер и дипломатическата служба на Република България също следва тази методика", допълни Такев.

Той препоръча на първо място българите да бъдат във връзка с дипломатическите представителства в отделните страни, защото каквото и да се случва първото нещо е актуалната информация.

"Горещо препоръчвам едно поведение, което сме забравили през последните 20 години - това е регистрацията. За да бъдем в състояние да локализираме бързо нашите съграждани и да предаваме автентична информация. Опциите за регистрация са две - първата е да се обадят в посолството, да пуснат имейл до посолството. От това не произтичат никакви печални последици, защото има мит, че посолството контролира движението. Има още една лесна опция - да се запишат на сайта на страницата на МВнР - patuvamza. Тя е така програмирана, че прехвърля информацията на съответната дипломатическа мисия и можем да реагираме по необходимост", допълни Такев.

Постоянният секретар на Външно министерство говори още за предстоящия ден на отворените врати в министерството, с който се търси повече прозрачност и публичност, както ще се опитат да привлекат повече млади хора в службите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловени мигранти от Сирия, Ирак и Афганистан във Видинско
Заловени мигранти от Сирия, Ирак и Афганистан във Видинско
Делян Добрев: Решението на арбитражния съд за АЕЦ Белене е справедливо
Делян Добрев: Решението на арбитражния съд за АЕЦ "Белене" е справедливо