НОВИНИ

Важни избори се провеждат в Германия

В две от източните провинции на Германия се гласува днес. Изходът от вота в Бранденбург, с главен град Потсдам и Саксония, със столица Дрезден, може да бъде взривоопасен за управляващата коалиция в Берлин. Според последните социологически проучвани двете големи партии - консерватори и социалдемократи - ще претърпят сериозни загуби. Основният въпрос обаче е, колко силна ще се окаже дяснопопулистката "Алтернатива за Германия".

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
10:52, 01.09.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

В Саксония Християндемократичен съюз вероятно ще запази лидерската си позиция. Веднага след него социолозите подреждат "Алтернатива за Германия". Премиерът Михаел Кречман се опитва с близък контакт с избирателите да запази десетилетното водачество на своята консервативна партия.

Михаел Кречман, премиер на Саксония: Стратегията на "Алтернатива за Германия" е да създава изкривена картина на нещата чрез интернет и възможностите да се направи нещо срещу този интернет-балон са много ограничени.

В източно-германските провинции тлее протестно настроение, от което десните популисти се възползват. Има недоволство от мигрантите, на които се гледа като на конкуренция за скромното благосъстояние. Много от младите хора напускат родните си места. Това прави "Алтернатива за Германия" силна. Мото ѝ е "Да завършим промяната".

Андреас Калбиц, "Алтернатива за Германия", Бранденбург: Разбира се, ние не сравняваме Федералната република с бившата ГДР. Това би било погрешно. Обаче се случват други неща - разлики в пенсиите, стесняване на коридорите за изказване на мнение.

В червената провинция Бранденбург се очаква сериозен спад в доверието към социалдемократите. Социолозите дават преднината от само 1% пред "Алтернатива за Германия" . С десните популисти никой не желае да се коалира. Така че евентуален силен изборен резултат ще подейства като шок, но няма да пренареди политическата карта на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влизат в сила новите американски мита върху китайски стоки
Влизат в сила новите американски мита върху китайски стоки
От 1 септември започва пробно преброяване на земеделските стопанства
От 1 септември започва пробно преброяване на земеделските стопанства