НОВИНИ

Великден по страниците на старите варненски вестници

Светлият празник Великден винаги е бил време на радост и въодушевление, разказват старите варненски вестници. Още след Освобождението на техните страници е отделено за място за разсъждения над смисъла на Възкресението и за поздравления към съгражданите.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Бистра Варнева
08:20, 06.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Православните варненци започвали подготовката за Великден още от Лазаровден. Те носели в себе си традициите и обичаите и се чувствали ангажирани да ги предадат на децата си.

Кристияна Димчева, краевед в Регионалната библиотека “Пенчо Славейков” - Варна: И този обичай е представян в училишата, изиграван е многократно чрез битовата сценка, подготвена от Александър Кръстев.

Великденските яйца се събирали от дълго време и това било задача на най-възрастната жена в дома.

Кристияна Димчева, краевед в Регионалната библиотека “Пенчо Славейков” - Варна: А казват, че гагаузките още от предната вечер боядисвали три червени яйца, посветени на господ на богородица и на Христос и ги носели на близките в отвъдното, на гробищата. Оставяли ги там и на сутринта започвали да мислят за живите.

В списание “Женски свят”, излизало в края на 19 век, се дават ценни съвети за задачите на домакините. Най-вече как да замесят козунаците, които тогава не се купували от магазина.

Кристияна Димчева, краевед в Регионалната библиотека “Пенчо Славейков” - Варна: Те всичките се месят – месят втасват, месят втасват и така часове, преди да се отнесат във фурната.

Всяка година на Великден вестниците отделяли страница за поздравления – от областния управите, от кмета, от видни местни големци и от различни магазини, ресторанти и заведения. Пак от вестниците гражданите можели да научат къде е устроен традиционният великденски панаир.

По правило всички издания на Великден били с празнично червени букви, а във всяко детско списание или книжка имало стихотворения, посветени на най-светлия християнски празник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Покорителят на върховете Боян Петров поема към Хималайската корона
Покорителят на върховете Боян Петров поема към "Хималайската корона"
Трети ден няма следа от избягалите затворници
Трети ден няма следа от избягалите затворници