НОВИНИ

Велико Търново е най-красивият град за 2016 г. според италиански вестник

Велико Търново е обявен за най-красивото място в света за 2016 година. Класацията е на италианския вестник „Република“ и там старата българска столица е определена като „архитектурно бижу, предизвикващо възторг във всеки посетител“. Защо този град е толкова привлекателен и уникален, вижте в репортажа за "Денят започва".

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
10:13, 11.07.2016
6557
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Според италианските специалисти Велико Търново е един от градовете в света, който предизвиква спонтанен възторг. Първи е в престижната класация и заради факта, че такъв тип градове, построени на труднодостъпни и дори невъзможни като ландшафт места се строят бавно и доказват изобретателността и стремежа на човечеството да подчини природата. Общината в старата столица не е кандидатствала за участие в авторитетната класация.

Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура и туризъм“: Като цяло и за нас тази новина дойде леко изненадващо. Тази класация не е само на база визията как изглеждат градовете, а все пак там е включена инфраструктурата, историческите обекти и други интересни места. Да не забравяме и природните дадености, ландшафта, а при нас той е уникален.

Жителите и гостите на града са впечатлени от първото място и са категорични, че Велико Търново напълно заслужава това признание.

Във Велико Търново тепърва предстои пикът на туристическия сезон, а броят на посетителите всяка година бележи ръст.

Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура и туризъм“: Към момента данните, с които разполагаме, показват едно известно увеличение. Велико Търново си остава топ туристическата дестинация на България.

Колко престижна е лидерската позиция на Велико Търново в класацията за най-красиво място доказват имената, останали след него в класацията като емблематичния комплекс от манастири Метеора в Гърция, испанският град Ронда, италианският Риомаджоре, Пиодао в Португалия, Санторини в Гърция и редица други световно красиви и уникални градове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалия прибира 25,5 милиона евро от УЕФА за победата си на Евро 2016
Португалия прибира 25,5 милиона евро от УЕФА за победата си на Евро 2016
27 българи на Европейското първенство по кану-каяк в Пловдив
27 българи на Европейското първенство по кану-каяк в Пловдив