НОВИНИ

Великобритания ще има министър на самотата

Британският премиер Тереза Мей назначи министър, отговарящ за страдащите от самота. Идеята е да се оказва подкрепа на хората, които поради някаква причина са останали сами и са изолирани от обществото. Проблемът се оказва много сериозен и широкоразпространен.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:34, 18.01.2018
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Да си заобоколен от хора, а да се чувстваш сам. Не просто усещане, а проблем, който засяга огромна част от населението на Великобритания. По данни на Червения кръст, повече от 9 милиона британци страдат от самота. Процент, който никак не е малък за население от 65 милиона. И още по-стряскащата статистика - около 200 хиляди души не са разменили дори една дума с друг човек от повече от месец.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: В страна, в която живеят толкова много хора, звучи странно да се чувстваш самотен, но реалността е такава. 85% от младите хора в неравностойно положение са сами. Този проблем засяга и много възрастни, останали без роднини поради една или друга причина.

С тези думи Тереза Мей обясни решението си да разшири правомощията на министъра на спорта и гражданското общество. Сега към нейния ресор се прибавя и грижата за самотните хора.

Трейси Крауч, министър на спорта и гражданското общество: Самота - това е тъжната реалност на нашето съвремие. Това е проблем, който трябва да бъде решен и всички ние сме длъжни да помагаме на онези, които са попаднали в изолация.

Правителството ще отпуска субсидии на общините, с които например да бъдат отваряни центрове, в които да се събират възрастни хора, а доброволци ще посещават тези, които са трудноподвижни и не помагат да напускат домовете си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Давещи се младежи бяха спасени с дрон
​Давещи се младежи бяха спасени с дрон
Сдружение Бъдеще за Банско излезе с декларация във връзка с казуса Пирин
Сдружение "Бъдеще за Банско" излезе с декларация във връзка с казуса "Пирин"