НОВИНИ

Ветеранът МиГ-23

40 години от първия полет в България на МИГ-23 отбелязаха военни ветерани до пловдивското село Чешнегирово. Авиобазата там е първата, която е била превъоръжена с този тип самолети.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
21:00, 16.12.2016
7205
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Ветерани от закритата през 2002 година авиобаза в Чешнегирово почетоха годишнината и си спомниха за славните времена пред самолет номер 66, сложен на постамент в началото на селото.

О.р. полк. Цоко Цоков
"Самолетът като усвояване за летците и техниците не беше труден. Може би звучи нескромно, но и летците и техниците бяха събрани от няколко летища, подготвени летци."

Наричали МиГ-23 "Крокодила Гена" заради носовата му част, която прилича на любимеца от съветските анимации. Сред другите му характеристики са: много мощен и динамичен двигател, възможността за голям боен товар – над три тона бомби, големият боен радиус – можел е да стои продължително във въздуха, за спокойствие на летеца.

О.р. бригаден генерал Спас Спасов
"Аз преди това съм летял на други типове самолети, когато винаги съм изпадал в притеснение при една по-дълга задача. А този самолет никога не ме е притеснявал."

Първият полет у нас с МиГ-23 е извършен на 19 декември 1976 година. Дата се чества и като празник на авиобазата в Чешнегирово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студ скова цяла Канада и северната част  на САЩ
Студ скова цяла Канада и северната част на САЩ
Съпричастност към хората в  Хитрино
Съпричастност към хората в Хитрино