НОВИНИ

Ветеринари се опасяват, че чумата по свинете от Румъния ще засегне Силистренско

И още една опасност пред животновъдите. Ветеринарни специалисти са на мнение, че до месец и половина африканската чума по свинете ще прескочи границата ни с Румъния и ще навлезе в Силистренско.

bnt avatar logo
от Н. Кирова
12:30, 20.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Извършва се дезинфекция на влизащите през граничния пункт Силистра-Кълъраш автомобили и се конфискуват хранителни продукти с животински произход. Подготвя се е и система за дезинфекция на пункта Кайнарджа-Липница. Разчистват се терени по границата ни с Румъния, за да се опънат мрежи, които да спират преминаването на диви животни. Трябва да бъдат осигурени и места, където да бъдат изолирани конфискуваните животни, превозвани нерегламентирано. Животновъди от региона заявиха, че са предприели всички необходими мерки, за да защитят бизнеса, а стопани, отглеждащи прасета за лична консумация, се надяват болестта да не стигне до тях.

Кристиян Якимов, ветеринарен специалист - Община Тутракан: Колкото повече ги гоним толкова по-бързо ще се разпространява. Едно животно минава на ден 60 км., но колкото повече го наплашиш, ще мине не 60, а 150 км.
Ивайло Йорданов, собственик на свинекомплекс: Евентуално навлизане на заразата в България ще остави хиляди хора без работа - при нас конкретно 300 човека работят. Нов рестарт на такива животновъдни обекти е възможен най-малко след година и половина не говорим за цена на едно прасе, или половин, или две.
д-р Себахатин Халид, директор БАБХ - Силистра: Там където влезе вируса единствения начин е евтаназията ...и затова аз призовавам навсякъде тия стопани, които имат прасета готови за клане, няма за какво - да чакат Коледа ..по-добре да си ги заколят и да си ги приберат във фризера.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Витоша Летен фест ще се проведе в неделя
Витоша Летен фест ще се проведе в неделя
Изслушват Румен Порожанов и Валентин Радев в НС
Изслушват Румен Порожанов и Валентин Радев в НС