НОВИНИ

Видинска област се топи заради демографски срив

Заради демографски проблеми област Видин бързо се топи. С 91 хиляди жители областта е най-малката в страната, с най-застаряващо население и все по-малко деца, които се раждат. Само от последното преброяване през 2011 година жителите на областта са намалели с повече от 8000.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
11:34, 30.01.2017
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Десет от селата във Видинско са с по няколко жители и скоро от тях ще останат само табелите с имената им и празните къщи. Една трета са с население под сто души и те също са застрашени да бъдат заличени.

Във видинското село Ивановци някога имало над 900 души, сега жителите му са по-малко 70.

Пенка Велкова, бивша детска учителка: Имали сме до 7-ми ми клас училище. Имало е и детска градина, но имаше и поминък. Дето казват, гъмжало е от народ...Когато съм била детска учителка тука, е имало 35 деца.

Освен, че имало училище и детска градина, във всяко семейство по някой се казвал Иван. Сега деца няма, а дори Ивановци вече не останали.

Борислав Филипов, кметски наместник на с. Ивановци: Сега живеещи в Ивановци е само един - Иван, не му казваме Иван, а му казваме Методий.

Селото започнало да се топи, когато построили големите предприятия във Видин. След като закрили училището, го напуснали и родителите, и децата.

Борислав Филипов, кметски наместник на с. Ивановци: Всичко е в пенсионна възраст, всичко ходи с бастуни и тояги.

Въпреки, че вече са останали малко, в Ивановци си харесват селото. Радват се на всеки, който се върне.

Борислав Филипов, кметски наместник на с. Ивановци: Мине не мине малко време и хоп като мене някой. Мислим, че ще има така привличане и връщане на хората.

В друго видинско село Градец сега живеят 1300 души. То е сред най-големите в региона, но преди 2-3 десетилетия жителите му достигали и до 5000. Много от хората тръгнали, за да си търсят работа и дори се преместили в чужбина. Сега кметът е предприел отчаяни мерки, за да запази селото. За всяко новородено дава 150 лева от своята заплата.

Илия Томов, кмет на село Градец: Моята идея беше, за се увеличи раждаемостта в село Градец, защото раждаемостта беше паднала до минимум. Много хора умират, малко деца се раждат и раждаемостта беше паднала до минимум и по този начин да стимулирам младите семейства.

Три деца са родени в селото през миналата година. Родителите на Цвети пък са благодарни за помощта, която получили предишната година.

Петя Топчиева, майка: За едно дете трябва много неща и парите може да не са много, но е помощ за една майка, за едно младо семейство.

Кметът на Градец е наясно, че дори и да помага на хората, които остават в селото, сам няма да се справи:

- Крайно време е вече политиците да помислят много сериозно за това, защото нашата държава се стопява.

Според статистиката, област Видин е най-бързо намаляващата и с най-застаряващо население в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна се търсят специалисти за корабостроителната индустрия
Във Варна се търсят специалисти за корабостроителната индустрия
Очакват се пари от бюджета за наемане на работа на хора с увреждания
Очакват се пари от бюджета за наемане на работа на хора с увреждания