НОВИНИ

Висшият адвокатски съвет настоява да не се нарушава адвокатската тайна

Висшият адвокатски съвет е категоричен, че нe може адвокатите да бъдат поставяни в ситуацията да са нещатни сътрудници на ДАНС, каквато опасност имало след промените в Закона за противодействие на изпирането на пари. Ръководството на адвокатурата ще настоява да не се нарушава принципът на адвокатската тайна. Ралица Негенцова и колегите й отговориха и на исканията за оставка.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:15, 26.02.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Час преди първото заседание на работната група в Парламента, която заедно с представители на адвокатурата ще ремонтира поправките в Закона за мерките срещу изпирането на пари, Висшия адвокатски съвет обясни защо е против част от разпоредбите.

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет: Следва изключително много да се обърне внимание за защита на адвокатската тайна. Като адвокатската тайна е нещо съвсем различно от професионалната тайна.
Илия Колчев, адвокат, д-р по национална сигурност в Пловдивския университет: Не можем ние да бъде поставени в положение на нещатни сътрудници на ДАНС. Това е, което в момента този закон ни вменява.

В отговор на адвокати, които искат оставката на Висшия адвокатски съвет заради това, че реагират след приемането на закона, стана ясно, че становище по промените е дадено още през 2016-а година.

Людмил Рангелов, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет: Това становище е изпратено до директора "Финансово разузнаване" и ДАНС.

Според ръководството на адвокатурата проблемът ще бъде решен с нови поправки в Закона срещу прането на пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова се срещна с европейските посланици в София
Корнелия Нинова се срещна с европейските посланици в София
ДРУГИТЕ новини: Най-далечния обект в Слънчевата система
ДРУГИТЕ новини: Най-далечния обект в Слънчевата система