НОВИНИ

Владимира Янева не се яви пред Етичната комисия на Висшия съдебен съвет

Бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева не се яви пред Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, но изпрати писмено становище. Румяна Ченалова пък заяви, че не помни кога и къде е разговаряла с Янева, но помни кои адвокати е виждала да влизат в кабинета на колежката си. Не стана ясно какво са казали пред Етичната комисия членовете на Висшия съдебен съвет, които се споменават в разпространените записи, станали известни като "Яневагейт".

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:35, 07.12.2015
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Пълно объркване разговаряли ли са, къде и кога Ченалова и Янева и кой ги е записал настана след днешното изслушване в Етичната комисия.. Владимира Янева не се яви, но от нейно име писмени отговори на поставени към нея въпроси донесе бившият правосъден министър Антон Станков. Той потвърди, че Янева не помни да е водила разговори като разпространените, но пък коментирала на кого е мъжкия глас от записите.

Антон Станков, адвокат на Владимира Янева: "Взела е отношение по този въпрос, да."

Пред Етичната комисия се яви и спецът по административно и търговско право, адвокат Иван Тодоров. Питали го за делата, по които той и кантората му са били адвокати и са гледани от Румяна Ченалова.

проф. Иван Тодоров, адвокат: "Извадих и трите дела, които могат да се характеризират като мои, за да се види, че там нещата са дотолкова очевидни и безспорни, че нищо друго не може да се направи, освен това. По тях няма и касационни жалби."

Тодоров отрече да се познава лично с бившата съдийка.

проф. Иван Тодоров, адвокат: "Всички неща, които казвам са подкрепени с факти, отсреща виждам само думи - значи факти срещу думи."

След изслушването в Етичната комисия Румяна Ченалова обясни, че й задавали същите въпроси като предишния път.

Румяна Ченалова, бивш съдия: Никой не ме попита за членовете на ВСС.

Ченалова заяви още, че помни кои адвокати и колко често са посещавали Владимира Янева, но не помни при какви обстоятелства и в чие мъжко присъствие са водени записаните и разпространявани в момента разговори.

Румяна Ченалова, бивш съдия: "Помните ли къде сте ги водили тези разговори, на кое място? Все пак това са разговори, които касаят и Вашата и нейната кариера. Те са в някаква степен ключови за Вас разговори? - Е, ми тя по принцип ми е разказвала за това, което се е опитвала да направи, за да..."

Точно преди днешното изслушване беше разпространен нов епизод, в който Янева твърди, че е търсила бизнесмен за посредник в решаването на проблема й с разследването "Червеи". Румяна Ченалова пак днес е получила призовка да се яви на нов разпит, този път в столичното следствие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят се двама кметски наместници в русенско
Търсят се двама кметски наместници в русенско
Турция обявява мерки срещу руските санкции
Турция обявява мерки срещу руските санкции