НОВИНИ

ВМРО сезираха главния прокурор за антибългарска дейност на БХК

Сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров внесоха евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и народният представител от Обединени патриоти Александър Сиди. В него те настояват Прокуратурата да се самосезира по повод дейността на организацията Български хелзинкски комитет (БХК).Поводът да се обърнат към главния прокурор е писмо от председателя на БХК Красимир Кънев до евроинституциите, в което се настоява да не бъде одобрена кандидатурата на България за домакин на Европейската агенция по лекарствата, защото щели да бъдат нарушени права на лица с различна сексуална ориентация.

ВМРО сезираха главния прокурор за антибългарска дейност на БХК
bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 02.10.2017
Чете се за: 02:01 мин.
У нас

Патриотите от ВМРО настояват да бъде извършена проверка кой финансира БХК и дали финансиращият орган работи за чужди държави.

Според Джамбазки и Сиди действията на БХК са насочени срещу интереса на страната ни.

"Твърдо сме убедени, че високообразованите специалисти от Агенцията ще дойдат да работят в България, а не да демонстрират своята сексуална ориентация. Отделно от това уверени сме, че в иначе широките правомощия и компетенции на лидерите на демократично устроения Европейски съюз, до които е адресирано въпросното писмо, не включват извънработните занимания и най-вече личния живот на тези хора", пишат в сигнала Джамбазки и Сиди.

Публикуваме пълния текст на сигнала на Патриотите от ВМРО до главния прокурор.

"Уважаеми г-н Цацаров,

Обръщаме се към Вас във връзка с писмо от 27 септември 2017 година, изпратено до Доналд Туск – председател на Европейския съвет, Жан-Клод Юнкер – председател на Европейската комисия, Антонио Таяни – председател на Европейския парламент, Гуидо Рази – изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата и с копие до министър-председателя на Република България Бойко Борисов от правозащитната организация Български хелзинкски комитет, подписано от нейния председател Красимир Кънев. В него се настоява да не бъде одобрена кандидатурата на Република България за домакин на Европейската агенция по лекарства.

Длъжни сме да припомним, че от своето членство в Европейския съюз България е единствената държава, освен ново присъединените такива, в която няма седалище на Европейска агенция. След напускането на Великобритания Агенцията по лекарства трябва да бъде релокирана в друга държава от Съюза. След много постъпки в тази насока българското правителство подава официална кандидатура Агенцията да бъде преместена. Това би спомогнало на страната за изграждането на висок международен рейтинг, както и би повишило значително инвестициите в сектора на фармацевтичните услуги.

В писмото, подписано от Красимир Кънев, странно и без никаква логика се обвързва домакинството на Агенцията с правата на група хора с нетрадиционна сексуална ориентация, което е в разрез с българското законодателство. Твърдо сме убедени, че високообразованите специалисти от Агенцията ще дойдат да работят в България, а не да демонстрират своята сексуална ориентация. Отделно от това уверени сме, че в иначе широките правомощия и компетенции на лидерите на демократично устроения Европейски съюз, до които е адресирано въпросното писмо, не включват извънработните занимания и най-вече личния живот на тези хора.

Писмото, изпратено от Българския хелзинкски комитет вменява на властите в Република България вина по отношение на неспазването на правата на група хора. Чрез това писмо Красимир Кънев като председател на организацията директно работи против интересите на Република България, което кореспондира със специалния наказателен състав за престъпления против държавата и по-точно чл. 107 от НК. От неговите действия ще настъпи сериозна вреда за нашата държава, както свързана с международния имидж, така преки и косвени вреди на бизнеса, от което ще настъпят сериозни финансови щети.

С оглед изложеното дотук Ви молим да се сезирате и да направите проверка, с която да се докаже или отхвърли следното:

1. Кой финансира организацията „Български хелзинкски комитет“ и финансиращият орган работи ли за чужди държави против интересите на България?;

2. Красимир Кънев нарушава ли българското законодателство и чрез своите действия противоконституционно не работи ли срещу интереса на Република България?;

3. Следва ли да носи наказателна отговорност Красимир Кънев за нанасяне на материални щети в особено големи размери?

Моля, на основание чл. 208 от НПК, ако се потвърдят данните, че гореспоменатата организация извършва дейност срещу Републиката и нейните интереси, Прокуратурата на Република България да образува досъдебно производство срещу нея и да предприеме необходимите законови мерки за подвеждане под отговорност виновниците за тази антинационална проява на „Български хелзинкски комитет“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна ремонтът на пътя София-Перник през Владая
Започна ремонтът на пътя София-Перник през Владая
Никой не иска да поеме снегопочистването в община Златарица
Никой не иска да поеме снегопочистването в община Златарица