НОВИНИ

Водолази са направили първи оглед на потъналия кораб „Мопанг"

Първи оглед на потъналия в Созополския залив кораб "Мопанг", от който продължава да изтича мазут, са направили водолази от двете специализирани фирми и леководолази - доброволци. Най-малко 100 тона гориво има в резервоарите, става ясно след направените контролни пробиви в различни места на корпуса. Според водолазите корабът е силно корозирал и всяко забавяне с източването на мазута може да бъде фатално.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
19:20, 15.08.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

След първия оглед са проверени около 60% от резервоарите за наличие на мазут. Корабът буквално се разпада, работата е опасна и трудоемка, затова трябва да се действа бавно и внимателно, каза шефът на Морска администрация кап. Живко Петров.

кап. Живко Петров - директор на ИА "Морска администрация": Всички възможни горивни танкове са пълни, корабът просто е тръгнал от Истанбул с пълен бункер.
Михаил Заимов - водолаз: Направихме общ оглед и нашата констатация е, че разляти вътре в кораба има около сто тона гориво. Нататък се очаква държавата да се договори със специализираните фирми да започнат да източват наличното гориво. Но представлява изключително голяма бомба със закъснител това нещо и може да предизвика голяма катастрофа с огромен разлив по Черноморието.

На подводните кадри ясно се вижда пелената от мазут над кораба и как издишвания от леководолазите въздух буквално потъва в тежкото гориво. Ясно се виждат и струите мазут, които изтичат от отделните дупки по корпуса и като тънко въже се издигат към повърхността.

Михаил Заимов: Течовете видимите - десетина на брой - успяхме да ги ограничим, забивайки чопове и правейки пластири, така че в момента смятаме, че няма теч от кораба.

Капитан Живко Петров поясни,че до края на седмицата разчетите на специалистите трябва да бъдат готови и представени на Морска администрация, а след това и на министъра. Според специалистите за операцията са необходими около 50 водолазни дни. До 25-август, когато се очаква подходящо време за началото ѝ, цялата техника трябва да е мобилизирана на място и плановете готови, каза още кап. Петров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търговският регистър ще заработи най-рано другата седмица
Търговският регистър ще заработи най-рано другата седмица
Нова акция срещу контрабандата: Откриха цигари за над 920 хиляди лева в София
Нова акция срещу контрабандата: Откриха цигари за над 920 хиляди лева в София