НОВИНИ

Изложба за 3 март показват във Военноисторическия музей

Националният военноисторически музей организира ден на "Отворените врати" на националния празник 3 март. Всички, които желаят могат да посетят музея, където е открита и специална изложба, посветена на българското участие в Освобождението на страната ни от Османско владичество.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
08:39, 02.03.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Три възпоменателни знамена, посветени на успешния завършек на войната - за освобождението на Плевен, за влизането на руските войски в Шумен и на поборническото опълченско дружество " Сливница", ще могат да видят посетителите на специалната експозиция.Освен това са изложени и наградните ленти и пиката на Самарското знаме с вграден орден " За храброст ", първа степен.

Доц.Соня Пенкова, директор на Националния военно-исторически музей: Самото знаме вече повече от сто години е символ на тази война, но повече от сто години ние го съхраняваме и неговото представяне пред публика не е особено добро за неговото бъдеще, затова сме избрали да покажем пиката и лентите от него.

Сред интересните експонати са и две сребърни чашки, подарени на български опълченци през 1902 година от император Николай Втори както и оръжията на българските войводи - Жельо войвода, Панайот Хитов, Симо Соколов.Тук е и ключът от вратата на паметника на Шипка.Представени са и шест снимки, направени при сформирането на българското опълчение в Плоещ на 24 май 1877 година.

Доц. Соня Пенкова, директор на Националния военно-исторически музей Те са част от най-стария фонд на музея, любопитни са защото времето, в което са правени отстои повече от век от нас и носят духа на ентусиазма и на патетиката на онова време.

Посетителите на 3 март ще могат да видят тази изложба както и частта от експозицията на музея, посветена на Руско- турската освободителна война и постоянната хронологична експозиция за българската армия от 1878- ма до наши дни.

Доц. Соня Пенкова, директор на Националния военно-исторически музей Огромните, извитите опашки от стотици хора при нас на 3-ти март и на дните на национални празници както и на тези на българската армия за нас са доказателство, че хората уважават своята история.

И на този 3-ти март в музея очакват между 20 и 30 хиляди посетители.Той ще бъде отворен от 10 до 17 часа, а входът ще е безплатен.

Утре всички общинските музеи и галерии в столицата, както и Зоологическата градина също ще са с вход свободен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство от градския транспорт във Варна
Недоволство от градския транспорт във Варна
Хуан Гуайдо е в Аржентина и Еквадор
Хуан Гуайдо е в Аржентина и Еквадор