НОВИНИ

Представители на Комисията по култура към ЕП са на посещение в Пловдив

Една от големите битки в новия Европейски парламент ще бъде да се увеличи финансирането за секторите култура и образование - в това са убедени представители на Комисията по култура към Европейския парламент, които са на двудневно посещение в Пловдив - Европейска столица на културата.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
21:10, 01.03.2019
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Всички участници в дискусията се обединиха около тезата, че направените инвестиции в Пловдив като Европейска културна столица ще се възвърнат многократно. А ефектът от събитията в града през 2019 година, ще се усеща и няколко години след това.

Джули Уорд: Вашият град вече никога няма да бъде същият! Градовете - европейски столици на културата винаги се променят. А връзките, които се създават през тази една година са устойчиви и ще се развиват във времето.
Момчил Неков: През 2015 г. Монс в Белгия, който беше ЕСК, всяко евро като публични средства, които бяха инвестирани в този проект, генерираха в града 5 или 6 евро от тези публични разходи.
Силвия Коста: Тук не говорим за инвестициите просто като пари, а за по - добър живот на хората.

По-добър живот, повече перспективи и възможности за реализация дава и образованието - подчертаха делегатите от Комисията по култура и образование към Европарламента. Те не скриха, че секторите, за които отговарят се нуждаят от по - голямо финансиране и това ще е една от основните задачи за страните - членки в следващите няколко години. Фокусът ще бъде върху доказали се вече програми.

Мария Тереза Хименес Барбат: Благодарение на програма Еразъм са се родили 1 милион бебета. Това са 1 милион нови европейци. Надявам се в следващия Европейски парламент колегите да се борят със зъби и нокти за увеличаване на финансирането на тази програма.

Възстановяването на паметниците на културата и опазването на археологическото наследство също бяха във фокуса на дискусията. Програмата в Пловдив на представителите на Комисията по култура към Европейския парламент включва още посещение на квартал "Капана" и Голямата базилика, която е в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни обекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристалина Георгиева: Жените са по-самовзискателни
Кристалина Георгиева: Жените са по-самовзискателни
Над 200 деца рецитираха Аз съм българче пред Националната библиотека
Над 200 деца рецитираха "Аз съм българче" пред Националната библиотека