В празничните дни сушените плодове традиционно са част от трапезата ни .Те са и едни едни от най-търсените храни по пазарите. Крият ли обаче някакви рискове и вредни ли са за нашия организъм, вижте във видеото
Сушенето е метод, който се използва за консервиране и запазване на пресните плодове през зимата за по-дълго време. Така в максимална степен се запазва богатството от ценните хранителни вещества. Едно от най-важните изисквания е те да бъдат съхранявани на сухо място, защитено от пряка слънчева светлина.
- Строго е забранено използването на синтетеични оцветители при сушените плодове, - подчертава инж. Атанас Дробенов от БАБХ. - Допуснато е използването на консерванти. Това са добавки от рода на съединения на сорбиновата киселина, сулфити, които се използват с цел тяхното запазване и удължавне срока на трайност, в определени количества, разбира се. Най-правилно е обаче сушенето да е извършено до такава степен да не е прекрачена границата на изсушването на самите плодове, за да се запази техния естествен вид.
На пазара има и сушени плодове, които изглеждат по-лъскави от останалите. По този начин те са по-примамливи и привлекателни. Специалистите обаче съветват да избягваме да купуваме такива плодове.
Класическият начин на сушене е на слънце, но в съвременната хранителна индустрия се срещат и нови начини чрез използване на специални съоръжения.
Чрез изпаряване на водното съдържание в плодовете се спира развитието на микроорганизмите, които предизвикват гниене и развалата им и за това те се запазват за дълго време. Специалистите успокояват, че така изсушените плодове не крият никакви рискове за нашето здраве.
"За диабетика е смърт": Има ли забавяния и повод за притеснения за пациентите?
"Летяха куршуми, нямаше къде да се скрием": Атентат в Сидни разтърси света в първия ден на Ханука (ОБЗОР)
Украйна се отказва от членство в НАТО в замяна на гаранции за сигурност от САЩ и Европа
С 20% по-големи кредити са изтеглили българите през първите 9 месеца на годината