НОВИНИ

Вредни ли са сушените плодове?

В празничните дни сушените плодове традиционно са част от трапезата ни .Те са и едни едни от най-търсените храни по пазарите. Крият ли обаче някакви рискове и вредни ли са за нашия организъм, вижте във видеото

bnt avatar logo
от Цанка Николова
12:08, 03.01.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Сушенето е метод, който се използва за консервиране и запазване на пресните плодове през зимата за по-дълго време. Така в максимална степен се запазва богатството от ценните хранителни вещества. Едно от най-важните изисквания е те да бъдат съхранявани на сухо място, защитено от пряка слънчева светлина.

- Строго е забранено използването на синтетеични оцветители при сушените плодове, - подчертава инж. Атанас Дробенов от БАБХ. - Допуснато е използването на консерванти. Това са добавки от рода на съединения на сорбиновата киселина, сулфити, които се използват с цел тяхното запазване и удължавне срока на трайност, в определени количества, разбира се. Най-правилно е обаче сушенето да е извършено до такава степен да не е прекрачена границата на изсушването на самите плодове, за да се запази техния естествен вид.

На пазара има и сушени плодове, които изглеждат по-лъскави от останалите. По този начин те са по-примамливи и привлекателни. Специалистите обаче съветват да избягваме да купуваме такива плодове.

Класическият начин на сушене е на слънце, но в съвременната хранителна индустрия се срещат и нови начини чрез използване на специални съоръжения.

Чрез изпаряване на водното съдържание в плодовете се спира развитието на микроорганизмите, които предизвикват гниене и развалата им и за това те се запазват за дълго време. Специалистите успокояват, че така изсушените плодове не крият никакви рискове за нашето здраве.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още за ползите и вредите от данък вредни храни
Още за ползите и вредите от данък "вредни храни"
Фирмите за отпадъци възразяват срещу промени в ЗУП
Фирмите за отпадъци възразяват срещу промени в ЗУП