НОВИНИ

Върху 9 изкуствени острова край Копенхаген ще бъде изградена индустриална зона

"Силициева долина" в европейски вариант трябва да се появи на Стария континент до 2040 г.. Индустриалната зона ще бъде изградена върху 9 изкуствени острова край датската столица и се очаква там да работят около 380 компании.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
22:53, 09.01.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

3 млн. квадратни метра ще бъдат завладени от морето край Южен Копенхаген, за да бъдат превърнати в изкуствени острови, върху които ще заработи индустриалният парк. Площ с размерите на 420 футболни игрища.

Расмус Ярлов, министър за развитието на индустрията и бизнеса на Дания: Мога да си го представя. Мога да си представя как тук ще се появят красиви работни места.

Според изчисленията индустриалната зона ще осигури работа на около 12 хиляди души. Целта е на Островите да бъдат привлечени предимно високотехнологични компании.

;

Проектът, обаче, предизвика недоволството на много кметове на други датски градове.

Мари Старке, кмет на Кьоге: Ние имаме достатъчно земя. Те могат да дойдат тук.

Засега не е известно колко ще струва строежът на грандиозния проект. Изграждането на островите трябва да започне през 2022 г. Шест години по-късно се очаква първите терени да бъдат пуснати в продажба.

През октомври датският премиер обяви план за изграждането на изкуствен остров край Копенхаген, на който ще бъдат построени жилищни сгради. Очаква се там да живеят около 35 хиляди души. Освен решение за жилищния проблем на датската столица, островът ще играе роля на гигантска дига, която ще предпазва града от покачването на морското ниво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските превозвачи излизат на протест в Брюксел
Българските превозвачи излизат на протест в Брюксел
Заради възможните поледици пътищата се обработват постоянно
Заради възможните поледици пътищата се обработват постоянно