НОВИНИ

След посещение в болница: Мъж разбра, че е загубил здравните си права

Утре изтича срокът, в който плащането на здравни вноски от самоосигуряващите ставаше само по банков път. Причината: през първите 10 дни на годината системите на НАП са в годишно приключване. Инцидент и посещение в болница станали причина двойка от София да установи, че е загубила здравноосигурителните си права.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:24, 09.01.2019
Чете се за: 01:02 мин.
Още

Валя и приятелят й работят на хонорар. Мислели, че работодателят им плаща здравните осигуровки. Били спокойни, че ако нещо се случи, медицинската помощ ще им бъде безплатна. Но се оказали в грешка. Приятелят на Валя паднал и си счупил ръката. На трети януари:

Валя Ненкова: Отидохме в "Пирогов", където ни казаха, че няма платени за три години назад някакви определени месеци нали.
Росен Бъчваров - говорител на НАП: Когато обаче, човек получава било хонорар, било заплата по-малка от минималната работна заплата, законът изрично казва, че това не е достатъчно. Това понякога довежда до ситуация, в която някой има дупки, пропуски в здравноосигурителния си статус и се налага човек за своя сметка да доплаща определени осигурителни вноски.

Не знаели. Не внасяли. Останали без здравни права. Платили си прегледа и снимката на ръката - 40 лева. И от "Пирогов" отишли право в НАП - отново да платят - този път пропуснатите осигуровки в размер на 280 лева и 85 стотинки.

Валя Ненкова: И ми казаха, че нямат програма или система до най-рано десето число.
Росен Бъчваров - говорител на НАП: Системите на НАП в периода между първи и 10 януари са в годишно приключване, но това не означава, че системата не работи. Няма никаква пречка да се извършват плащания в банковото гише, намиращо се в офиса или в произволно-избрана банков клон.

Валя и приятелят ѝ си тръгнали. Върнали се отново днес.

Валя Ненкова: Платихме ги и като я питах за някакъв документ нали, че са платени и т.н. тя каза: ми най-рано утре.
Росен Бъчваров - говорител на НАП: Плащането на вноските само по себе си не е достатъчно човек да възстанови здравно-осигурителния си статус. Задължително трябва да бъде подадена декларация. И комбинацията от подадената декларация + платените вноски дава право на човек да възстанови загубени здравно-осигурителни права.

А справка може да направи всеки напълно безплатно - на сайта на приходната агенция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строги мерки за сигурност за откриването на Европейската столица на културата
Строги мерки за сигурност за откриването на Европейската столица на културата
Напрежение пред спешния център в Ботунец след смъртта на дете
Напрежение пред спешния център в Ботунец след смъртта на дете