НОВИНИ

Върнаха в Гърция част от нахлулите мигранти в Македония

Македонските власти съобщиха, че 600 души, опитали се вчера да влязат в Македония, са върнати обратно в Гърция. Очаква се днес да бъде постигнато споразумение между двете държави и в лагера в Идомeни да бъдат върнати всички, които се опитаха да минат границата през реката. 72-ма чуждестранни журналисти са били с мигрантите. На тях е наложена парична глоба за незаконно преминаване на държавна граница и те са върнати в Гърция.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:18, 15.03.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Отново през реката, бавно проправяйки си път през ледените води, придържайки се пак с въже.

Пътят на спасението води обратно към ада за близо 2000 мигранти, които вчера се опитаха да стигнат до Македония.

Една от жените ридае тихо на гръцкия бряг, докато суши дрехите си близо до огъня. Нармийн от Дамаск казва, че е била принудена да покрие детето си с найлонови торби през изминалата нощ.

Нармийн - бежанка от Дамаск: Казваха ни да продължаваме да вървим и ще ни пуснат, няма да има повече дъжд и студ, но не ни пуснаха. Когато стигнахме там ни казаха, че има 1 500 души, пресекли границата, чухме и че 4 души са убити. Изплашихме се за децата си, в планината е студено, нямахме палатки.

Отчаяният опит на мигрантите от Идомени е бил провокиран от мистериозни листовки, на които на арабски е описано как да стигнат до Македония.

Начертана е и карта с маршрута, а най-отдолу стои подписът на германски политик. Гръцката полиция е започнала да предупреждава по високоговорители хората, че не могат да стигнат до Македония през реката, но нищо не е успяло да спре отчаянието.

Стотици кюрдски мигранти се изгубиха в горите около село Хамило в Гърция и са прекарали нощта на открито, преди тази сутрин да бъдат открити от полиция. Днес всички те, изтощени и мокри, се опитват да се върнат в лагера край Идомени.

Рамона Фортуна - доброволец от Германия: Хората се опитаха да пресекат границата, защото имат хуманитарното право да го направят, след като бягат от военна зона. Тези държави нарушават човешките права, като не им позволяват да преминат.

Според гръцкия премиер Алексис Ципрас мистериозните листовки най-вероятно са разпространявани от доброволци в Идомени. Той определи тези действия като престъпно поведение към хора, които преживяват толкова тежък момент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Янакиев - Хамъра остана на свобода срещу по-висока гаранция
Иван Янакиев - Хамъра остана на свобода срещу по-висока гаранция
Другите новини
Другите новини