НОВИНИ

Все повече инциденти по морето

Напоследък сме свидетели на все повече инциденти по морето. Повечето от тях се случват или след като изтече работното време на спасителите или на неохраняеми водоеми, коментират специалистите.Те настояват за промени в Наредбата за водноспасителната дейност, която не е променяна от 1996-та година. Освен това туристите се отнасят с небрежност към собствената си безопасност, което за съжаление нерядко е фатално.

bnt avatar logo
от Мариана Малева
07:42, 18.07.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Работното време на плажните спасители да се удължи и вместо до 17-18 часа да е до 20 часа. За това настояват от варненската структура на Българския червен кръст.

доц. д-р Димитър Ставрев- инструктор в БЧК: Каквото и да правим, винаги има случаи на удавяне, наскоро имаше в Слънчев бряг, преди това имаше в напоителен канал...много често удавените са деца.

И на българите, и на чужденците липсват дисциплина и знание как да се погрижат за собствената си безопасност.

Велислав Цеков, председател на Сдружението на специалистите по водно спасяване: Не обстоятелствата правят удавянията, а незнанието на хората как да се справят и това се дължи не само на плувната култура, но и общата култура в семействата.

До трагични случаи се стига когато родителите не упражняват достатъчно контрол върху децата си и не им дават добър личен пример. 140 души умират от удавяне всяка година в България, но хората не си вземат поука, категорични са специалистите. Първите уроци как сами да се пазят, децата трябва да получават в семейството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови синтетични наркотици заливат пазара
Нови синтетични наркотици заливат пазара
Румяна Арнаудова: Убиецът на Алекс ще бъде подведен по най-тежкото обвинение
Румяна Арнаудова: Убиецът на Алекс ще бъде подведен по най-тежкото обвинение