През последните две години все повече ученици от Русе избират професията готвач. Една от причините е високата стартова заплата в бранша. В момента в гимназията по туризъм тънкостите на кулинарията изучават 100 младежи. Повечето мечтаят да открият собствени ресторанти.
Интересът към здравословното хранене е една от причините бъдещите абитуриенти Мариян и Милен да изберат професията готвач. Казват, че получават ценен опит както по време на практичните си занятия в училище, така и в ресторантите, където помагат при приготвянето на храната.
Мариян Иванов
„Тази професия е едно изкуство. То става шедьовър в една чиния. Погледнеш ли го, да ти е жал да го изядеш.“
Милен Иванов
„Има много изискани ястия, които са на много високо ниво, и аз смятам, че мога да постигна това ниво и да се реализирам в елитен ресторант тук или в чужбина.“
Надя Динева
„В бъдеще, да кажем, че ще отворя нещо свое и да предположим, че ще успея.“
Всяка година Русенската гимназия по туризъм обучава 26 момичета и момчета в изкуството на готвенето. Засега обаче паралелката е само една, въпреки че миналата година извън класирането са останали много желаещи. Оказва се, че причината за ограничението е регулираният прием, който се определя от Министерството на образованието.
Румяна Стоянова – заместник-директор по учебно производствена дейност
„Интересът към професията готвач е доста засилен в последно време, защото имат добра реализация. Паралелката е само една. Правим по една от всяка специалност. Нямаме възможност.“
Високата стартова заплата също привлича младите към професията. У нас готвачите получават около 1000 лева, а в чужбина заплащането е три пъти по-високо. За Международния ден на готвача утре във Велико Търново ще се проведе национално шествие на кулинарите от цялата страна.