ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Все повече младежи имат интерес към професията готвач

БНТ2-Русе от БНТ2-Русе Силва Агопян
A+ A-
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

През последните две години все повече ученици от Русе избират професията готвач. Една от причините е високата стартова заплата в бранша. В момента в гимназията по туризъм тънкостите на кулинарията изучават 100 младежи. Повечето мечтаят да открият собствени ресторанти.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Интересът към здравословното хранене е една от причините бъдещите абитуриенти Мариян и Милен да изберат професията готвач. Казват, че получават ценен опит както по време на практичните си занятия в училище, така и в ресторантите, където помагат при приготвянето на храната.

      Мариян Иванов
      „Тази професия е едно изкуство. То става шедьовър в една чиния. Погледнеш ли го, да ти е жал да го изядеш.“
      Милен Иванов
      „Има много изискани ястия, които са на много високо ниво, и аз смятам, че мога да постигна това ниво и да се реализирам в елитен ресторант тук или в чужбина.“
      Надя Динева
      „В бъдеще, да кажем, че ще отворя нещо свое и да предположим, че ще успея.“

      Всяка година Русенската гимназия по туризъм обучава 26 момичета и момчета в изкуството на готвенето. Засега обаче паралелката е само една, въпреки че миналата година извън класирането са останали много желаещи. Оказва се, че причината за ограничението е регулираният прием, който се определя от Министерството на образованието.

      Румяна Стоянова – заместник-директор по учебно производствена дейност
      „Интересът към професията готвач е доста засилен в последно време, защото имат добра реализация. Паралелката е само една. Правим по една от всяка специалност. Нямаме възможност.“

      Високата стартова заплата също привлича младите към професията. У нас готвачите получават около 1000 лева, а в чужбина заплащането е три пъти по-високо. За Международния ден на готвача утре във Велико Търново ще се проведе национално шествие на кулинарите от цялата страна.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?