НОВИНИ

Пореден протест срещу добива на природен газ в Добруджа

Пореден протест срещу добива на природен газ в находището "Спасово" в Добруджа. Този път протестиращите, организирани от инициативния комитет „За чиста България“, връчиха декларация с исканията си на ръководството на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. Те настояват незабавно да бъдат прекратени обществените обсъждания за добив на природен газ в региона и да бъде отхвърлено инвестиционното намерение на "Русгеоком БГ" за експлоатация на находището.

bnt avatar logo
от БНТ
14:26, 20.10.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Пред сградата на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите във Варна жители на Генерал Тошево, представители на работническия синдикат и на инициативния комитет „За чиста България“ за пореден път изразиха притеснението си, че сондажите ще замърсят почвата и водата в Добруджа.

Ивайло Стоянов – жител на Генерал Тошево
„Моите искания са земята да бъде оставена на хората, да не бъде тровена и да не се обслужват частни интереси, дори и да са държавни. Става въпрос за живота на хората и за техния поминък. Аз не желая да бъде обезлюден този район и да бъде превърнат в една пустиня.“
Силвия Димитрова
„На мен ми се иска да имаме чиста България, да няма опасност за почвата, за нашето здраве, да не се замърсяват подпочвени води, това искам аз, за да останем тук да живеем – аз, семейството ми, децата ми.“

Протестиращите връчиха декларация срещу добива на газ в находището „Спасово“ на ръководството на инспекцията, откъдето увериха, че всички поставени въпроси подробно ще бъдат разгледани. Протестите продължават в неделя, когато жители на Генерал Тошево и земеделски производители ще блокират пътното платно преди граничния пункт Кардам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мадрид иска предсрочни избори в Каталуния през януари
Мадрид иска предсрочни избори в Каталуния през януари
76 свободни позиции за младежи заявиха работодатели в Русе
76 свободни позиции за младежи заявиха работодатели в Русе