НОВИНИ

Всеки осми човек в България има бъбречни заболявания

В България честотата на бъбречните заболявания е 12,84% или всеки осми човек в страната, заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в „Александровска“. По думите му, най-рисковите групи са страдащите от диабет и хипертония.Целия разговор гледайте във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
07:27, 08.03.2019
Чете се за: 00:39 мин.
Още

През 1969 г. в България е извършена първата успешна бъбречна трансплантация, което е голямо постижение за страната ни, тъй като първата подобна процедура е извършена само 15 години по-рано, припомни проф. Паскалев.

Нужно е да има увеличение на трупните донори в България, като това зависи от дотирането на държавата и иска сериозен финансов ресурс, заяви проф. Паскалев. Въпреки това, трансплантациите са значително по-евтини за държавата, отколкото хемодиализата, изтъкна той.

проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в „Александровска“: В България честотата на бъбречни заболявания е 12,84% или всеки осми човек. Има повече от 700 000 души, които страдат от хронична бъбречна увреда.

Макар официалната бройка за чакащите за трансплантация да е малко над 1000 души, реалната бройка на нуждаещите се от бъбречна трансплантация може да е около 15 000 души, заяви проф. Паскалев.

;

По-голямата част от бъбречните увреди са без симптоми, но диабетиците са особено уязвима група - в България те са около 500 000 души. Хората с хипертонията са също рискова група, а те в България са около 2,5 млн. души. Отоците по крайниците са също белег за бъбречно заболяване, изтъкна проф. Паскалев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какъв е животът преди и след трансплантация?
Какъв е животът преди и след трансплантация?
ЕП започва дискусия за силата на жените в политиката и обществото
ЕП започва дискусия за силата на жените в политиката и обществото