НОВИНИ

Папа Франциск ще отправи послание за мир към света от София

Ватикана обяви програмата папа Франциск в България. Светият отец пристига на 5 май. Ще се срещне с президента, с премиера и с българския патриарх Неофит, ще посети католиците в град Раковски. Кулминацията ще бъде света литургия, отслужена от него на площад "Княз Александър I" в столицата.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:00, 07.03.2019
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Папа Франциск ще пристигне в България в 10 часа на 5 май. На летището ще го поздрави с добре дошъл министър-председателят Бойко Борисов, а официалната церемония по посрещането ще бъде на площада пред Президентството.След това папа Франциск ще се срещне с президента Румен Радев. Първата му публична проява ще бъде на площада пред Президентството, където папата ще има среща с представители на властите, гражданското общество и дипломатическия корпус. Следва срещата му с българския патриарх Неофит и с членовете на Светия Синод.След това папата ще се помоли в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски " и ще произнесе традиционната си неделна молитва "Царица небесна" на площада пред храма.

Монсеньор Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква: В 17 ч ще има тържествена, официална литургия, която ще бъде отслужена от Светия отец папата заедно с епископите, които присъстват, заедно с кардиналите, които го съпровождат. В тази литургия ще вземат участие също така и духовници, монаси, монахини от католическата църква. Това е, може да се каже и централният момент на посещението на Светия отец папата.

Литургията ще бъде отслужена на площад "княз Александър Първи". Очакват се много хора, католици, вярващи и невярващи, каза още епископ Пройков, които искат да видят папата.Това всъщност ще бъде задължителната неделна литургия, която папата винаги отслужва. Вторият ден от визитата му, 6 май, ще започне с посещение на бежански център.

Ива Михайлова, говорител на Епископската конференция на Католическата църква в България Бежанците се много близо до сърцето на папа Франциск, за него това са хора, които бягат от глада, бягат от войната, от нищетата. И той иска да им изкаже своята солидарност по този начин.


;

След това папа Франциск ще отпътува за град Раковски. Там в църквата "Пресвето сърце Иисусово", по изрично негово желание, ще отслужи света литургия с първо причастие за деца от цяла България. Ще се срещне и с католическата общност в църквата " Св. Архангел Михаил". Привечер той ще се завърне в София, където на площад " Независимост " от 17,15 часа ще започне молитвата на папата за мир в присъствието на различните изповедания в България.

Ива Михайлова, говорител на Епископската конференция на Католическата църква в България Това ще бъде един много силен, непротоколен момент, по време на който папа Франциск ще отправи своето послание за мир от София за целия свят.

Организаторите на посещението се надяват, че папата ще може да бъде видян от българите докато се придвижва за срещите си. Дали това ще се случи, обаче, ще стане ясно по-късно заради мерките за сигурност.

Максим Минчев, генерален директор на БТА: Нека да си има сериозните мерки за безопасност, защото той е мишена номер едно в международен мащаб, но си мисля, че ще има страшно много възможности да се докоснем до него. Убеден съм в това, просто папата е такъв.

В следващите седмици ще бъде дадена информация по какъв начин хората могат да се запишат, за да присъстват на литургиите на папата.Сутринта на 7 май папа Франциск ще излети за Скопие, където също ще бъде на официално посещение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авария остави без парно част от центъра на София
Авария остави без парно част от центъра на София
Министър Банов коментира доклада на Сметната палата за културното наследство
Министър Банов коментира доклада на Сметната палата за културното наследство