САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

ВСС пита европейските институции как да реагират срещу медийни атаки

След като Съюзът на съдиите в България и съдиите от Софийски районен съд реагираха срещу кръг от медии, в които бяха коментирани конкретни магистратски актове, съдийската колегия на ВСС изпрати запитване до редица европейски институции, стана ясно от съобщение публикувано на сайта на кадровия орган.

от БНТ
14:11, 20.07.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
всс пита европейските институции реагират медийни атаки

Съдебните кадровици искат от Европейската мрежа на съдебните съвети, Балканската, и Евро-средиземноморската мрежа на съдебните съвети критерии за това как да реагират в такива ситуации.

Повод за действията на колегията са публикации срещу съдиите Силвия Хазърбасанова и Полина Якимова - Илиева. Двата случая са в рамките на месец и половина.

Независимостта на магистратите е фундамент на върховенството на закона и следва да се възприема като гаранция за свобода и зачитане на човешките права. Опитите за неправомерно влияние и натиск върху независимостта на съдебната власт накърняват и функционалната легитимност на съдиите, смятат от ВСС.

Членовете на Съдийската колегия във ВСС обаче критикуват цялостната работа на кадровия орган и припомнят, че в подобни случаи, дори след дискусии няма конкретни решения. Това според магистратите води до неоправдани обществени очаквания и усещане за пасивност.
Кадровиците припомнят, че в момента изготвят стратегически документ, чиято цел е да се постигне баланс между необходимостта да се защити независимостта на съдебната власт, при охраняване свободата на словото по въпроси от обществен интерес.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пет университета създават Център за върхови постижения в информатиката
Пет университета създават Център за върхови постижения в информатиката
В София отбелязаха 115 г. от избухването на Илинденско-Преображенското въстание
В София отбелязаха 115 г. от избухването на Илинденско-Преображенското въстание