НОВИНИ

Отново протест против каменна кариера в село Локорско

Над 150 души от район Кремиковци и село Локорско се събраха на втори протест срещу изграждането на кариера за добив на строителни материали в Локорско. Пред храм-паметника "Св. Александър Невски" протестиращите изразиха опасения, че каменната кариера ще причини замърсяване на района.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
19:26, 16.09.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Причината, заради която протестиращите отново излязоха на улицата, е липсата на реакция от институциите след първия протест преди месец и искането за спиране на концесията.

Марин Грозданов, Инициативен комитет с. Локорско: Там се предвижда взривяване. Предвижда се работно време 8 часа на ден, което може и да е 8, а може и да повече. Замърсяването ще е и за София.

Милка Тасева: Ще се получи още един лунен пейзаж, с тази кариера.

Занка Петкова: Стига тормоз на Локорско! От 61-ва година Кремиковци ни заливаше с прах, мръсотия, вечни гърмежи от бомби, от трактори, от какво ли не.

Зад мен е хълмът, който е определен за концесия, той се намира на 1500 метра и на 12 километра от центъра на София по въздух.

В непосредствена близост се намира Кремиковският манастир и защитената местност-резеравт за бял бор "Турченица". Площта на концесията е 238 декара, от които 180 са борови гори. Ако инвестиционното намерение бъде одобрено, те ще бъдат изсечени заради добива на камък. От Регионалната инспекция по околна среда и водите в София коментираха за БНТ 2, че проектът е в много ранен етап.

Те са изпратили писмо до главния архитект на Столичната община за допустимост на инвестиционното намерение спрямо Общия устройствен план. След неговото становище задължително ще бъде направена и оценка за въздействие на околната средна на проекта. Той ще бъде съгласуван с Регионалната здравна инспекция, Басейнова дирекция и подложен на обществени обсъждания.

По информация на протестиращите в Дирекция "Архитектура и градоустройство" на Столичната община, вече има внесено и ново инвестиционно намерение за създаване на екоселище "Локорско", което ще бъде в същия район и ще граничи с бъдещата кариера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриела Николаева - една успяла българка в Ню Йорк
Габриела Николаева - една успяла българка в Ню Йорк
Много слънце и температури до 37 градуса ни чакат в неделния ден
Много слънце и температури до 37 градуса ни чакат в неделния ден