НОВИНИ

Второ огнище на рядък вид чума по овцете и козите вдигна на крак БАБХ-Бургас

Второ огнище на рядък вид чума по овцете и козите вдигна на крак ветеринарните инспектори от Българската агенция по безопасност на храните в Бургас. Положителните проби са от овцеферма в странджанското село Кости. Според специалистите - вирусът не е опасен за хората, но заразата е гибелна за дребните преживни животни.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
22:45, 29.06.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

След като на 19 юли в село Воден, община Болярово, бе регистриран опасният вирус, а пробите бяха потвърдени от френски специалисти, ветеринарните инспектори започнаха преглед на рисковите ферми. Пробите от фермата в околностите на село Кости показали, че три от животните са заразени. Достъпът до селото е ограничен, всички влизащи и излизащи автомобили преминават през специална дезинфекция. Според изискванията на закона и ветеринарните предписания, всички животни в радиус от 3 километра от регистрираната зараза трябва да бъдат умъртвени.

д-р Георги Митев-директор на БАБХ-Бургас: В 3-километровата зона, за щастие, е само село Кости. То е разположено географски и ландшафтно много благоприятно за нас, тъй като има един вход и един изход - един единствен. Животните, които са евтаназирани са около 450.

Ветеринарните инспектори сега проверяват всички животни в радиус от 10 км около Кости, а проверките ще обхванат и всички ферми с овце и кози в радиус от 30 км. Остава в сила и забраната за транспортиране на дребни животни в общините Царево, Приморско, Малко Търново и Средец. Заболяването се регистрира за първи път у нас, а една от версиите за неговата поява е пренасяне на вируса от нелегални мигранти влезли от Турция. Кости е само на километър от граничната бразда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев поздрави жителите на Павликени по случай празника на града
Президентът Радев поздрави жителите на Павликени по случай празника на града
В Панорама: Писателят Георги Господинов - животът e площад за споделяне
В "Панорама": Писателят Георги Господинов - животът e площад за споделяне