Във Франция вече продават криптовалута в магазинчета за цигари

Освен лотарийни билети, в 6 магазина в Париж вече може да се купят и биткойни. Амбициите обаче са много по-големи.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:17, 14.01.2019
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Идеята е на френска финтех компания - в магазините за тютюн да се продава и криптовалута. И това вече е факт в шест магазина в Париж и околностите му. Но създателите на групата имат по-големи цели - магазините да достигнат 6500 до февруари.

Адил Закар, мениджър на френска компания: Много хора се интересуват от биткойни, но не знаят как да си купят. Дори онлайн е малко сложно. Самата концепция е сложна. Ние не можем да променим това, но можем да улесним продажбите.

В края на миналата година авторите на идеята се свързали с местен доставчик на софтуер за касови апарати и поискали да се добави възможност за купуване на ваучери, които да бъдат разменяни за биткойни през уебсайта на компанията.

Сирил Азира, клиент: Много по-изгодно е. Освен това е по-сигурно, защото не се налага да даваме номера на банковата си карта на съмнителни сайтове.

Притиснати от намаляващите продажби на цигари и тютюневи изделия, 24 хиляди лицензирани магазина във Франция отдавна са разнообразили артикулите. Защо да не продават и биткойни!

Франк Маршал, съдържател на магазин: Продаваме много други неща освен тютюн. Предлагаме парични трансфери, продаваме телефонни карти, посредничим при пазаруване от Амазон и други търговски сайтове. Затова мисля, че биткойните добре се съчетават с останалите ни продукти.

Криптовалутата представлява интерес за мнозина - от такива, които вярват, че тя може да влияе на световните финанси, до желаещите бързи печалби. Има обаче и скептици.

Венсан Тарид, финансист: Никога няма да си купя. Аз съм финансист по образование и според мен финансите трябва да бъдат прозрачни, ясни и структурирани. При биткойните не е така.

През ноември френските регулатори предупредиха да не се купуват биткойни с аргумента, че този нерегулиран финансов инструмент е силно волатилен. Въпреки това те не са попречили на френската компания да осъществи своя план. Все пак експертите критикуват подобни продажби и са категорични, че е по-бързо и по-евтино биткойни да се купуват през специализираните платформи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спор за пари между управата на Рим и Католическата църква
Спор за пари между управата на Рим и Католическата църква
Курсанти от НВУ са били нападнати с брадва от мъж от ромски произход
Курсанти от НВУ са били нападнати с брадва от мъж от ромски произход