НОВИНИ

Във Варна задължиха собствениците на културни паметници да ги укрепят

Наредба на общината във Варна изисква в срок от 6 месеца всички къщи паметници на културата, които са в лошо състояние, да бъдат обезопасени от собствениците. Те трябва да подготвят и проекти за реставрацията им, които да са в съответствие с изискванията на министерството на културата. Ако това не се случи, Общината ще ремонтира сградите за собствена сметка, но ще стане техен съсобственик.

bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 15.11.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Близо 100 са къщите паметници на културата във Варна, които се рушат. Много от тях са необитаеми от години, а падащите отломки от фасадите им застрашават живота на минувачите.

Радостина Дражева: "Огромни парчета, като всяка сутрин аз мета тези камъни. Тоест те падат от сградата? Абсолютно!"

Оханес Балян е един от собствениците на такава къща. Той се занимава с търговия, но няма достатъчно пари, за да реставрира фасадата на къщата си. Засега е поставил само обезопасителна лента.

Оханес Балян: "Само едно ще ви кажа, че архитекти ни изискваха само за изготвянето на плана 5000 лева! На практика като чета този закон виждам само задължения, които се вменяват на собствениците, върху тях пада цялата тежест за поддръжката на цялата сграда".

Оханес Балян вижда решението на проблема в законодателството на развитите европейски държави. В нашите наредби обаче няма клауза, която да предвижда помощ за собствениците на паметници на културата.

Оханес Балян: "Мисля, че трябва да има фонд, който да подпомага в частта, която е свързана точно с тази специфика на поддръжката".

Единственото, което Балян може да направи, е да ипотекира имота си, за да го реставрира. С какво обаче ще изплаща заема - засега не му е ясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да подготвим автомобила за зимата
Да подготвим автомобила за зимата
Тръмп и Путин се договориха за възможно най-скорошна лична среща
Тръмп и Путин се договориха за възможно най-скорошна лична среща