НОВИНИ

Взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП за АЕЦ "Белене" в парламента

В парламента - взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП за АЕЦ "Белене". Вчера стана ясен изходът от арбитражното дело, по което България беше осъдена да плати 560 милиона евро за изработеното оборудване за атомната електроцентрала. Управляващите оцениха решението като справедливо. Председателят на комисията по енергетика и бивш енергиен министър Делян Добрев обясни, че това е сумата на неплатените фактури до изтичането на споразумението между българската и руската страна през март 2012 година.

bnt avatar logo
от БНТ
11:34, 17.06.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Арбитражният съд е потвърдил правотата на българската позиция, че няма сключен договор за строеж на централа, а само споразумение, което вече не е валидно. Добрев уточни, че още през 2008 година правителството на тройната коалиция е трябвало да откаже авансово плащане, което е щяло да спре изработването на оборудването за Белене и съответните плащания, които са над милиард лева.

Още тогава е било ясно, че НЕК няма пари да плати проекта. Впоследствие се отказват и двата стратегически партньора, които са се интересували от проекта. Мощността е изчислена на стойност над 10 милиарда евро, от които българската компания е трябвало да инвестира половината, а финансовото ѝ състояние не позволява това.

Таско Ерменков - депутат от "БСП - лява България": От вчера всички ние сме по-бедни с 1 млрд. и 200 млн.лева. Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева осъди България да плаща тези пари заради недалновидната непрофесионалната, безотговорната политика, която провеждаше и провежда правителството на Бойко Борисов, независимо от това дали носи номер 1 или 2.
Делян Добрев - депутат от ГЕРБ: Недалновидна политика е 2000 година да си измислиш един проект, който да го потвърдиш 2007 година, от който нямаш нужда, но се опитваш да задоволиш някои геостратегически мераци на някои държави, да стартираш проекта, 2008 г. да разбереш, че този проект е обречен на неуспех.
Георги Първанов - председател на АБВ: Въпросът е не във финансовата компенсация, въпросът е в това какво предлагат. Добре, ние няма да строим ядрени мощности. И какво? Предлагат да купуваме от Турция, която разгръща своя ядрен потенциал? Или от Румъния, или от някой друг, вместо да сме енергиен център на Балканите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свалят опасната тролейбусна мрежа в Пловдив
Свалят опасната тролейбусна мрежа в Пловдив
Как да се спасим от горещото време?
Как да се спасим от горещото време?