НОВИНИ

Вдигане на дигиталната бариера: ЕС финансира безплатен Интернет в градове и села

Докато някои са потънали дълбоко във виртуалния свят, други никога не са чували за него. Европейският съюз иска да промени това с проект на обща стойност 120 милиона евро. Програмата ще даде възможност на общини и обществени институции да кандидатстват за помощ под формата на ваучери при изграждане на безплатни Wi-Fi мрежи на публични места.Български градове и села също ще могат да се възползват от проекта.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
18:12, 11.08.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Христо Христов - директор на дирекция "Информационни технологии", МТИТС: "Те трябва да заявят своето участие в един специализиран портал, който ще бъде разкрит в най-скоро време от Европейската комисия, и да опишат своята проектна инициатива - мястото, където ще изградят примерно такъв Интернет достъп. По същия начин би трябвало да постъпят и операторите, телекомуникационните. И там да се срещнат интересите - общините да видят кои оператори в тези техни региони имат интереси точно и смятат да оперират. Да съчетаят своите усилия и да предложат в крайна сметка проектно решение, с което да кандидатстват."
;

С население от по-малко от 1000 души троянското село Борима е пример за ползите от безплатния Интернет на публични места. Миналата година общината сключва договор с телекомуникационен оператор за предоставяне на услугата в общо седем села в района.

Донка Михайлова - кмет на община Троян: "Хората в селата използват тези открити площи не само за срещи помежду си, но и за срещи със свои близки и познати във виртуалния свят. Черпят информация, някои от тях теглят дори и филми."

В кметството на Борима безплатният Интернет всеки ден събира както деца, така и възрастни.

Дилянка Гевова: "Интересът е огромен към интернет услугата, могат да я ползват и дори извън библиотеката, вън пред сградата на читалището. Идеята е страхотна".
Иванка Иванова: "В момента гледам моята дъщеря е връчила на първокласниците си в килийното училище дипломите за първи клас. И понеже нямам друг достъп до нея, идвам тук и с удоволствие ги разглеждам."
Дарина Атанасова: "Идваме тук да четем книги в интернет, ако ги няма в библиотеката, играем игри и когато някой няма мобилни данни на телефона, ползваме wi-fi тук."

Докато в градовете връзката с Интернет вече се приема за даденост, в малките населени места тя отваря непознати доскоро врати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въпреки забраните силистренци плажуват по брега на Дунав
Въпреки забраните силистренци плажуват по брега на Дунав
Ще има ли война САЩ - Северна Корея?
Ще има ли война САЩ - Северна Корея?