НОВИНИ

Язовир "Цанков камък" - за ремонт? ГЕРБ ще сезира главния прокурор

Хидровъзелът "Цанков камък" трябва да бъде ремонтиран 7 години, след като беше пуснат в експлоатация. Установено е, че значителни количества вода изтичат в земните недра. Няма спукване на стена или чашката на язовира, има скъсване на поставената на дъното геомембрана, поясниха от НЕК. ГЕРБ ще сезира главния прокурор за мегапроекта на Тройната коалиция.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
17:35, 11.08.2017 (обновена)
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Цената му излезе близо 1 милиард лева, а от него нямало голям ефект върху енергийната система на страната, обясни заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той и депутати от ГЕРБ дадоха извънреден брифинг във Варна за проблема.

Прави се пълно обследване на съоръжението, за да се открие причината за водните загуби, както и по какъв начин са били укрепени карстовите скали, за да не пропускат вода.

Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката: Виждаме, че седем години по-късно са налице и първите дефекти в чашката на язовира, което води до нарушаване на работата и загуба на воден обем в язовира, създава огромни проблеми и за колегите от НЕК.

Проектът Цанков камък е на правителството на тройната коалиция. В него бяха вложени близо един милиард лева при първоначален бюджет от 440 милиона лева. Хидровъзелът, който представлява язовир и водноелектрическа централа, беше пуснат в експлоатация през 2010 година.

Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката: Това което се оказва е, че реално не повече от 45-50 дни в годината сумарно работи Водноелектрическата централа като, ако трябва да говорим за изплащането на проекта, то може би над сто години ще бъдат необходими този проект да възвърне стойността си. Като тук по никакъв начин не са калкулирани стойностите на непредвидените ремонти.

Според депутатът от ГЕРБ Александър Ненков изграждането на съоръжението е пладнешки обир на държавни средства.

Александър Ненков, народен представител от ГЕРБ: В крайна сметка това, което ние сме предприели, защото с тези хора трябва да се постъпва по този начин, ние надлежно ще съберем цялата информация с помощта и на Министерството на енергетиката, на НЕК всичките институции, имащи отношение към проекта Цанков камък и в първите дни на другата седмица, ще внесем сигнал до главния прокурор, защото с тези хора, трябва да се постъпва по този начин, да не забравят за това, какви зулуми, с извинение за думата, са правили именно в ущърб на държавата.
Десислава Атанасова, народен представител от ГЕРБ: Нали помните кой беше министър на енергетиката, ако беше негов зам-министър? Г-н Румен Овчаров, министър на енергетиката, г-жа Нинова заместник-министър на енергетиката. + Е сега е време да кажем, кой живее в паралелна държава. Дали г-жа Нинова, която беше уволнена от г-н Станишев за корупция като зам.-министър и дали не заради някой от тези мега, мегаломански проекти.

Депутатите от ГЕРБ подчертаха, че "Цанков камък" е нерентабилен проект, подобно на АЕЦ „Белене", където продължава да се налива държавна пара. Народните представители допълниха, че двете енергийни бомби, подобно на проблема със земите по Северното Черноморие, са заложени още по времето на тройната коалиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП: С Цанков камък ГЕРБ се опитват да отклонят вниманието от Суджукгейт
БСП: С "Цанков камък" ГЕРБ се опитват да отклонят вниманието от "Суджукгейт"
Пожар гори между селата Росоман и Златуша
Пожар гори между селата Росоман и Златуша