НОВИНИ

Спукана ли е чашката на яз. “Цанков камък”?

Седем години след пускането в експлоатация на хидровъзела "Цанков камък" ще се наложи той да бъде ремонтиран. Големи количества вода се губят от чашата на язовира и попиват в почвата.

bnt avatar logo
от БНТ
15:32, 11.08.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Това нарушава работата на водноелектрическата централа и заплашва да наруши екоравновесието в района на Девин, заяви във Варна заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

В енергийния проект бяха вложени близо един милиард лева при първоначален бюджет от 440 милиона лева. Той беше готов през 2010 година. Вече се прави пълно обследване на съоръжението, за да се открие причината за водните загуби, както и по какъв начин са били укрепени карстовите скали, за да не пропускат вода.

Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката: Въпреки цялото предпроектно проучване, в последствие това което се оказва е, че реално не повече от 45-50 дни в годината сумарно работи Водноелектрическата централа като, ако трябва да говорим за изплащането на проекта, то може би над сто години ще бъдат необходими този проект да възвърне стойността си. Като тук по никакъв начин не са калкулирани стойностите на непредвидените ремонти, като този и по-специално загуби на огромни обеми на вода, което води след себе си и други проблеми, говорихме с колеги от МОСВ, загубата на огромни количества вода нарушава и екологичната система и съответно биоразнообразието.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ имат готови военни решения за Северна Корея, заяви Тръмп
САЩ имат готови военни решения за Северна Корея, заяви Тръмп
Тихомир Иванов ще участва на финала в скока на височина в Лондон
Тихомир Иванов ще участва на финала в скока на височина в Лондон