ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Ядките понижават риска от сърдечносъдови заболявания

bnt avatar logo от БТА
A+ A-
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Хората, които редовно похапват ядки, като например орехи, са с по-малък риск от сърдечносъдови болести в сравнение с онези, които рядко ги консумират, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

ядките понижават риска сърдечносъдови заболявания

Дори фъстъците имат благотворен ефект върху артериите и сърцето, отбелязват авторите на изследването. Те проучили медицинските досиета, начина на живот и хранителните навици на над 210 000 служители в здравни служби. В рамките на над 20-годишното изследване 14 136 участници имали сърдечносъдови проблеми, като 8390 от тях били засегнати от коронарна болест, а други 5910 получили инсулти.

Консумиращите порция от най-малко 28 грама ядки 5 пъти седмично били с 14 на сто по-малък риск от сърдечносъдови болести и с 20 на сто по-малък риск от коронарна болест. "Консумацията на различни ядки няколко пъти седмично е от полза като превенция срещу сърдечносъдови болести - отбеляза ръководителката на изследването Шилпа Бхупатхираджу от Харвардския университет в Масачузетс. - Не трябва обаче да се прекалява с ядките, защото те съдържат много калории." Тя освен това препоръча да не се консумират солени ядки.

Редовната консумация на ядки е свързана с намаляване на сърдечните заболявания, случаите на диабет и високо кръвно налягане, припомниха учените. Резултатите от новото изследване навеждат на мисълта, че консумацията на орехи поне веднъж седмично намалява с 19 на сто риска от сърдечносъдови болести и с 21 на сто вероятността от коронарна болест.

Консумацията на две порции фъстъци седмично понижава с 13 на сто риска от сърдечносъдови болести и с 15 на сто този от коронарна болест. Две и повече порции ядки, включително бадеми, фъстъци, кашу, седмично пък намалява с 15 на сто риска от сърдечносъдови болести и с 23 на сто вероятността от коронарна болест. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American College of Cardiology.

Свързани статии:

​Орехите понижават лошия холестерол и предпазват от сърдечносъдови заболявания
​Орехите понижават "лошия" холестерол и предпазват от сърдечносъдови заболявания
Всекидневната консумация на орехи понижава нивата на "лошия" холестерол, предпазва от сърдечносъдови заболявания и оказва редица други благоприятни ефекти върху здравето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от няколко изследвания, представени на годишната среща "Експериментална Биология 2016" в Сан Диего, САЩ.
Чете се за: 00:55 мин.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?