НОВИНИ

Японски нобелов лауреат пристигна в София

Не се случва често у нас, но днес тук пристигна носителят на Нобеловата награда за физика през 2014 година - японският професор Хироши Амано от университета в Нагоя. Първи на летище "София" го посрещна екип на Българската национална телевизия и той говори единствено пред нашата камера.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
17:27, 12.04.2017
Чете се за: 00:35 мин.
Още

57-годишният професор Амано прави революционното си откритие си още като студент през 80-те години и отваря широко пътя за развитие на LED технологиите, станали реалност днес в целия свят. Той е официален гост лектор утре в аулата на Софийския университет на Българо-японския научен семинар на тема "Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето".

Професор Амано ще говори за ролята на сините светодиоди и електрониката на бъдещето. И най-интересното е, че в неговото откритие, донесло му Нобел, може да се търси и българска следа. Каква е тя - ще разберете от цялото му интервю утре в "Денят започва".

БНТ: Срещата с Вас е среща с бъдещето. Изместват ли роботите хората? Кога ще се наложи щом дойде нов колега да го питаме робот или човек е?

проф. Хироши Амано, носител на Нобелова награда за физика 2014 г.: Може би в близкото бъдеще още по-често ще срещаме изкуствения интелект. Наука обаче може да се прави само от човека. Роботът може да направи системата за проучването, но науката е работа на човека. Роботите и хората действат на различни нива и не си съперничат.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са неизвестните за повишението на пенсиите?
Какви са неизвестните за повишението на пенсиите?
До утре ще са ясни детайлите по управленската програма на новото правителство
До утре ще са ясни детайлите по управленската програма на новото правителство