Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Йорданка Фандъкова: Проблемът с фините прахови частици е на дневен ред

В последните години имаме сериозен напредък по темата с чистотата на въздуха в София. Важна е обаче подкрепата на гражданите. През последните години намалихме чувствително всички основни замърсители, остава проблемът с фините прахови частици. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в студиото на "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 07.04.2017
6545
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

По думите ѝ до края на месец април предстои да бъдат обсъдени предложенията за борба с проблема с фините прахови частици. Според Фандъкова основен принос за проблема имат отоплението на твърдо гориво и интензивният трафик в града.

Нашата роля е информираността, подобряване на градския транспорт, строене на велоалеи. В последните години имаме намаляване на дните със замърсяване, но все още сме над нормите. С БАН разработваме проект за ранно предупреждение при замърсяване на въздуха. Ако знаем предварително, ще можем да регулираме движението на автомобили, подсилване на градския транспорт в часовете с интензивна натовареност.

С изграждането и на новата отсечка от метро ще генерираем 95 000 тона годишно по-малко вредни емисии.

ЦЕНАТА НА БИЛЕТА

Съдът ще вземе своето решение за цената на билета, Столичният общински съвет ще се съобрази с това решение.

ВиК МРЕЖА

Столична община е поискала промяна в концесионния договор, за да се намалят средствата за разходи на концесионера Софийска вода. Досега трябваше те да са намалили много повече загубите по преноса.

БИТОВИ ОТПАДЪЦИ

Сдружението на общините работи активно, не може да се допусне да се увеличи таксата, така че да се отрази върху социалната поносимост. Винаги сме апелирали да се въвеждат реалистични системи, които не водят до увеличение на таксата. На практика в големите градове трудно могат да бъдат въведени методи, по които да се измерва размерът на отпадъците от всяко едно домакинство.

;

ЗАСТРОЯВАНЕТО

Всички, самата аз, сме против застрояването в междублокови пространства, хората са прави да не допускат подобно нещо. С реституциите са създадени предпоставки за напрежение. Нужно е да се инициират законови промени за защита на зелените площи. Ще настояваме да се ограничи и височината на новостроящите се сгради.

ВИЕТНАМСКИТЕ ОБЩЕЖИТИЯ

Те трябва да бъдат съборени, този проблем се корени назад в годините, още през 1994 г. там са настанявани хора от цяла София. Ангажимент на общината е да осигури пренастаняване на законно живеещите там. Казусът доведе до протести на живеещите в квартал "Красна поляна", както и на живеещите в гетото, които недоволстват срещу битовите условия там.

РЕМОНТЪТ НА БУЛ. "ДОНДУКОВ"

В края на април ще се вземе окончателно решение как ще изглежда бул. Дондуков, ще се подмени трамвайното трасе там, предвидено е изграждането и на велоалея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официалната позиция на Министерството на правосъдието за изборните промени
Официалната позиция на Министерството на правосъдието за изборните промени
Защо един млад лекар избира да остане в България?
Защо един млад лекар избира да остане в България?