НОВИНИ

Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Лондон Садик Хан

София и Лондон ще си сътрудничат в областта на чистотата на въздуха, транспорта, сигурността. За това се разбраха кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Лондон Садик Хан на среща в британската столица, съобщи пресцентърът на Столична община.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:58, 20.10.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
йорданка фандъкова срещна кмета лондон садик хан

Садик Хан каза, че е впечатлен от успешното развитие на проекта за софийското метро, което се разширява през последните години, както и от действията на кмета Фандъкова за справяне с проблемите с чистотата на въздуха.
Сътрудничеството на кметовете е важно за партньорството между градовете, каза Садик Хан. По думите му Лондон, Париж, Берлин, София трябва да се учим един от друг. Той даде пример с поговорката "По-добре е да използваш нещо, което работи, отколкото да измислиш нещо, което не работи" и посочи, че и София има примери, които той с удоволствие би използвал.

През последните години София се развива много бързо и проучваме опита на големите европейски столици в различните области, посочи Йорданка Фандъкова и отбеляза, че ще се радва да си сътрудничим с Лондон. Кметът Садик Хан изрази готовност за експертна помощ в различни области.

В своите политики в областта на транспорта Садик Хан сподели като важно развитието на дела на градския транспорт и намирането на баланса между различните участници в движението - пешеходци, велосипедисти и автомобили. Във връзка с чистотата на въздуха в Лондон е въведена такса център и санкции за автомобили, които замърсяват.

Кметът на Лондон сподели и идеята си за превръщането на "Оксфорд стрийт", която е най-дългата търговска улица в Европа, в пешеходна зона. За последната година преминаващите автобуси по улицата са намалели с 60 процента, уточни Садик Хан.

По време на срещата кметът на Лондон изказа благодарност на кмета на София и на българите в Лондон, които нарича лондончани и подчерта, че те са "част от нашата общност". Хан сподели, че българите в Лондон са трудолюбиви, коректни и си плащат данъците.

На срещата, състояла се в сградата на кметството в Лондон, присъстваха също Николай Стойнев, заместник-председател на Столичен общински съвет, Евгени Крусев, заместник-кмет на София по направление "Транспорт и транспортни комуникации", Владимир Данаилов - изпълнителен директор на общинската агенция, както и посланикът на България във Великобритания Константин Димитров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболната легенда Джордж Уеа печели първия тур на президентските избори
Футболната легенда Джордж Уеа печели първия тур на президентските избори
Сблъсъци по време на среща на неонацисти във Флорида
Сблъсъци по време на среща на неонацисти във Флорида