НОВИНИ

Юнкер няма да се оттегли, ако Великобритания напусне ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер няма да се оттегли, ако Великобритания избере да напусне ЕС, съобщи на пресконференция в отговор на въпрос говорител на комисията.

bnt avatar logo
от БТА
14:20, 22.06.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света
юнкер оттегли великобритания напусне

Попитан дали Юнкер би подал оставка при надмощие на британците, които искат страната им да напусне Общността, както и заради съмненията за влошеното му здраве, говорителят отговори с "не". ЕК спази честно обещанието си да не участва в кампанията за референдума. Комисията улесни преговорите по исканията на британския премиер преди допитването да бъде свикано, с това нашата роля се изчерпа, посочи той.

Говорителят съобщи, че на днешното си редовно седмично заседание еврокомисарите са обсъдили подробно въпроса с утрешния референдум. По думите на говорителя разговорът бил "интересен, богат и полезен".
В понеделник е насрочено извънредно заседание на еврокомисарите, на което резултатите от референдума ще бъдат оценени. Говорителят уточни, че е възможно да има промяна в това намерение, т.е. заседанието да бъде свикано дори по-рано, ако се налага. В петък, часове след като Лондон оповести резултатите, се предвижда среща между председателите на ЕК Жан-Клод-Юнкер, на Европейския парламент Мартин Шулц и на холандското председателство на Съвета на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Кеймбридж показват как ще гласуват на референдума
Жителите на Кеймбридж показват как ще гласуват на референдума
Гледайте на живо по БНТ2 изслушването на кандидатите за КЗК
Гледайте на живо по БНТ2 изслушването на кандидатите за КЗК