НОВИНИ

"За" и "против" плоския данък: Коментар на Виктор Йоцов и Емил Хърсев

Плоският данък увеличава неравенството. Това коментира в предаването "Още от деня" доц. Виктор Йоцов от катедра "Финанси" в УНСС.

bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 19.09.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
„Проблемът е, че ние направихме пропорционален данък заедно с нисък. В момента дебатът тече по-скоро на ниво дали да са високи данъците, или ниски", обясни Йоцов.

Ако направим пропорционален данък на 30%, ще има ли някой, който да защитава пропорционалния данък? Ако направим прогресивен данък с максимална ставка 5-6%, нима всички няма да бъдем за прогресивен, попита той.

Финансистът Емил Хърсев не се съгласи с тезата, че пропорционалното облагане увеличава неравенството. То го запазва.

Според Йоцов данъците в България не са пропорционални, а регресивни. Това означава, че тежестта пада повече върху по-бедните слоеве. Ние имаме косвени данъци, които са регресивни. Половината от подоходните данъци също са регресивни. Цялата ни система е регресивна.

„При нас проблемът е в регресивността на облагането. Ако сравняваме разполагаемия доход на лицата, ще видим, че при пропорционално облагане става по-малко разполагаем доход като процент на тези в ниските доходни групи. Решението е необлагаем минимум, който да покрива социалните разходи. Необлагаем минимум решава проблема с регресията", категоричен е финансистът.

Вижте повече във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима ранени при ислямофобско нападение с кола в Лондон
Трима ранени при ислямофобско нападение с кола в Лондон
Шефът на най-голямата датска банка подаде оставка
Шефът на най-голямата датска банка подаде оставка