НОВИНИ

НПО-тата разделени относно промените в Закона за опазване на околната среда

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за опазване на околната среда. 27 неправителствени екоорганизации оспориха промените в закона. Работодателските организации пък подкрепиха промените.

bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 08.08.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

С промените, приети от НС в средата на юли, отпадаше обжалването на оценки за въздействие върху околната среда пред втора инстанция при строителството на обекти от национално значение. Мотивите на президента са, че бързината при изграждането такива обекти не може да бъде над законността. Според Радев, държавата трябва да създава не само регулации за защита на околната среда, но и ефективен контрол върху прилагането им. А той се осъществява именно от административните съдилища на две инстанции.

Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ: Един лев струва обжалването и всеки гражданин в кавички може да отиде да обжалва голям инфраструктурен проект и да го забави с години, особено на втора инстанция, така че може да останем без магистрала Струма и да връщаме пари, защото знаете, че ако не влезем в срокове, поставени от ЕК, всичко усвоено до този момент подлежи на връщане. Няма да има Хемус магистрала, няма да има ски зона в Банско развита, изобщо няма да има сериозен инфраструктурен проект, който да бъде осъществен, тъй като очевидно е, че само с национални средства това не може да се случи.
Катерина Раковска, Коалиция за климата - България. Практически, това, което се случва, е, че всъщност това е орязване на достъпа до правосъдие. Мотивите на законодателите са ускоряване на правосъдието, в случая няма ускоряване, имаме премахване на правосъдие. Няма държава в ЕС, в която такъв тип дела да се гледат на една инстанция. Много от тях, такъв тип дела, се гледат на три инстанции. При нас обичайно е две. Сега с тази поправка се предлага една. Това е недопустимо.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсене на решение за казуса Калиакра
Търсене на решение за казуса "Калиакра"
Завишени фини прахови частици след дъждовете в София
Завишени фини прахови частици след дъждовете в София