НОВИНИ

Заповедта за "Калиакра" продължава да действа, докато не бъде взето ново решение

Заповедта за ограничаване на земеделието, риболова и строителството в Комплекс "Калиакра" ще продължи да действа, докато не бъде взето ново решение. Това стана ясно след проведената днес спешна среща при премиера Бойко Борисов.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:40, 08.08.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

На нея беше дадено право на глас както на представители на държавните ведомства, така и на засегнати асоциации, еколози и съюзи от бранша. Оказа се, че най-големият проблем, заради който протестираха собствениците на земи, попадащи в НАТУРА 2000, е липсата на информация за приемането на интегриран план за управление на защитената зона.

;

България беше осъдена от съда на Европейския съюз, защото е допуснала в защитените територии да бъдат изградени ветропаркове, голфигрище и други обекти. Екоминистърът обясни, че те няма да бъдат премахнати, защото това би струвало скъпо на данъкопладците.

Бойко Борисов, министър-председател на България: За мен не е безразлично, когато трима кмета и представители на различните организации, да се направят, че този проблем го няма и жандармерията със сила трябва да въвежда учените от БАН, за да започне общественото обсъждане. Имаме сега да решим заповедта как да изглежда, за да е приемлива, защото заповед трябва да има, в противен случай решението знаете какво е по 20 хиляди евро на ден. Въпросът е заповедта как да изглежда така че хората като се приберат да знаят, че тази заповед не им причинява нищо каквото и да е било. Разчитам на кметовете, че повече такива неща няма да има, идват говорят, приказвате, спорите, ходите на нивата, връщате се, нанасяте, да тежък процес, но другият е неприемлив, защото той е силов и не носи никакъв резултат.
Нено Димов, министър на околната среда и водите: Балансът трябва да бъде от една страна между интересите на околната среда и нейното опазване, от друга страна местното развитие, браншовите организации, собствениците на земи. Излизаме от презумцията, че вече има съдебно решение и ние трябва да работим за изпълнението на това решение. Когато имаме единно решение, аз ще отида и ще го защитя в Брюксел, но докато нямаме единно решение или максимално консенсусно решение ще считам, че план за управление не е приет, защото този план за управление не може да дебалансира, в която ѝ да е било посока.
Валери Симеонов, вицепремиер: По този начин мащабно се пристъпва към решаванетто на един тежък въпрос свързан с поминъка на хората живеещи в община Каварна и много скоро и в съседните общини - Шабла и Балчик. Вижда се, че не е трябвало чак толкова да се бърза, а е трябвало една по мащабна кампания за информиране на обществото. Когато се стигне до обществено обсъждане, хората да знаят какво ще обсъждат, а не да се получава така прибързано със сблъсъци, с невярна информация, с провокирана реакция от слухове а не от факти.
Йордан Господинов, Асоциацията на производителите на рибни продукти: Има една неяснота какво следва от разчертаването на тези големи зони. Има непрозрачност в това нещо, аз не обвинявам правителството, склонни сме да вярваме на това, което каза и министъра и вицепремиера.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение във варненското село Каменар
Напрежение във варненското село Каменар
БСП: Стоте дни на кабинета са пропиляно време за България
БСП: Стоте дни на кабинета са пропиляно време за България