НОВИНИ

Премиерът организира среща на всички заинтересовани около казуса "Калиакра"

Министър-председателят Бойко Борисов организира днес спешна среща на всички заинтересовани страни около казусът "Калиакра" - кметове, собственици на имоти, представители на природозащитни организации, на научната общност, на браншови организации и експерти от екоминистерството.

bnt avatar logo
от БНТ
07:05, 08.08.2017 (обновена)
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

Целта е да се намери решение на проблема на забраната за земеделие в района. Казусът "Калиакра" е на десет години. България вече е осъдена от съда на ЕС защото е разрешила в местността "Комплекс Калиакра" да бъдат изградени ветропаркове, голфигрища и други обекти.

До окончателното приемане на "Натура 2000" има забрана за всякакви дейности, включително отглеждането на множество земеделски култури. Министърът на околната среда Нено Димов наложи еднолично тази заповед без обществено обсъждане. След протест на земеделци от района в момента я отменя, но преди това прокуратурата се самосезира срещу нея.


В ефира на "Денят започва" Виктор Лучиянов от сдружение "Да спасим Добруджа" каза, че решението трябва да бъде намерено от експерти, за да се избегнат подобни проблеми впоследствие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожари, бури и наводнения по света
Пожари, бури и наводнения по света
Очаква се спиране на помощите от ЕС към Турция заради потушаването на преврата
Очаква се спиране на помощите от ЕС към Турция заради потушаването на преврата