НОВИНИ

Какво представлява Натура 2000 и какви ограничения поставя?

Прокуратурата се самосезира и спешно ще провери дали заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за забрана на земеделие в защитената зона "Комплекс Калиакра" е законна. Това съобщиха от пресцентъра на Върховната административна прокуратура. Информацията, която магистратите са получили е от публикации в медиите. При първоначалното проучване на прокуратурата е установено, че защитената зона е включена в списъка на проектозащитените зони с решение на Министерския съвет отпреди десет години. Какво точно представлява Натура 2000 и какви ограничения поставя тя разказва Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:10, 07.08.2017
8320
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Натура 2000 представлява мрежа от защитени зони в Европа. Целта ѝ е дългосрочно опазване на определени растителни и животински видове, както и местата, които обитават. Обект на защита са около 140 природни местообитания.

;

У нас процесът по обявяване на земите по Натура 2000 започна през 2007 година. Към момента включва малко повече от 34 на сто от територията на България. Важно е да се каже обаче, че от европейското и националното законодателство не произтичат преки забрани за използването на ресурсите и строителството в тези територии, но задължително трябва да се спазват съответните законови норми.

Евентуалните забрани и ограничения могат да бъдат въведени в заповедите за обявяване и в плановете за управление на отделните зони, след проведени обществени обсъждания.


;

Принципно в зоните от Натура 2000 ограничения в ползването на земеделските земи се свързват със :

* забрана за превръщането на ливади или пасища в обработваеми земи;

* забрана за коситба в размножителния период на птици;

* забрана за използването на определени торове или средства за растителна защита.

Ако се въведат в дадена зона забрани за определени дейности в земеделските земи или горите, са предвидени компенсаторни плащания за съответния производител.

Конкретният казус, който разбуди духовете в Калиакра е с давност 10 години


;

Срещу България има осъдително решение от съда на ЕС. Ако страната ни не въведе забраните, тя ще трябва да плати еднократна глоба в размер на няколко милиона евро, плюс глоби от около 20 хиляди евро на ден до изпълнение на съдебното решение. Заповедта на Нено Димов от 21 юли обхваща ивица от 2250 хектара крайморски степи, които са широки от 100 метра до километър и половина на места.


;

Според въведените ограничения от заповедта на екоминистъра се забранява на практика за две години или до приемане на разширяването на Натура 2000 почти всякакво растениевъдство. В момента ведомството е в процес на отмяна на тази заповед, обясниха оттам, но отказаха да застанат пред камерата ни с мотив, че утре има спешна среща по темата в Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодатели настояват за подкрепа от местните инвеститори
Работодатели настояват за подкрепа от местните инвеститори
В Пловдив се търсят събития, свързани с френската култура
В Пловдив се търсят събития, свързани с френската култура