НОВИНИ

Борисов: Положението с "Полимери" в Девня не е изолиран случай

10 месеца ще са необходими за рециклирането на над 2600 тона от опасния трихлоретан, който продължава да се съхранява в корозирали резервоари на територията на вече несъществуващия завод „Полимери" край Девня. Фирмата изпълнител е гарантирала, че започва работа по изнасянето на отровното вещество зад граница, веднага след като получи първия превод от 15-те милиона, които правителството отпусна за тази цел. Това трябва да стане в сряда и в следващите десет месеца екологичната бомба, която цъка край Девня, да бъде обезвредена. Министър-председателят Бойко Борисов днес посети фалиралия завод.

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 07.08.2017
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Трихлоретанът ще бъде транспортиран и рециклиран извън България, защото нашата страна няма право да обработва подобни силно отровни вещества. След това държавата ще се нареди на опашката на кредиторите, за да си търси парите.

Стоян Пасев, областен управител на Варна: Знаете, че най-основният кредитор на "Полимери" това е АЕЦ Козлодуй, след това след НАП друг е въпросът, че не е останало нищо почти за продажбата на този завод и няма как да се овъзмезди държавата за тези вреди.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Приватизацията освен че е разбойническа, решението, което е дадено при следващите разпродажби, то е минало през няколко собственика, доколкото знам, е много интересно - активите отиват за частниците, а вредният отпадък остава за данъкоплатците.

По случая се водят дела срещу неизвестен извършител, съобщи министър-председателят. Той каза още, че за преработката на отровните вещества е била купена инсталация, която обаче никога не е работила.

Бойко Борисов, министър-председател на България: И те с цялото си нахалство я продават в Румъния, вземат и от нея парите и ни оставят само това, така че съм убеден, че главният прокурор ще направи така, че срещу неизвестен извършител, каквото е в момента ограбването на цял завод, гордост на Балканите, да има вече и известен.
;

Положението с "Полимери"-Девня не е изолиран случай, каза Бойко Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател на България: "Всичко това е разграбено, унищожено, а пък собствениците имат Мерцедеси и Майбах и ми дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората следствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата, но продължаваме да плащаме.

От приватизираното предприятие "Полимери"-Девня отдавна са останали само руини. Няма ги железопътните линии, сградите, цеховете за приготвянето на химичните продукти, няма ги и хората, които са работили тук. От 2010 година заводът е затворен, а днес активите му се изчисляват на малко над 14 милиона лева. Държавата обаче ще плати 15 милиона, за да рециклира опасния трихлоретан, останал след закриването на производството. Заради него в община Девня няколко пъти беше обявявано бедствено положение.

Свилен Шитов, кмет на община Девня: Никой на практика не знае какво точно съдържа трихлоретана, защото е един коктейл от смесица на най-различни елементи и то много опасни. Слава Богу, намери се решението, въпрос на време е да започне самата утилизация на продукта.

Бойко Борисов заяви, че предстои влизането в сила на Антикорупционния закон, с който ще бъдат проверявани и минали сделки, защото според премиера те носят много по-големи щети от всичко останало.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа спря движението по пътя Бургас-Созопол
Верижна катастрофа спря движението по пътя Бургас-Созопол
Борисов обсъди казуса Калиакра с еврокомисаря по околна среда Кармену Вела
Борисов обсъди казуса "Калиакра" с еврокомисаря по околна среда Кармену Вела