НОВИНИ

Отиде си големият композитор и музикант Асен Гаргов

След сериозна битка с тежко онкологично заболяване на 68-годишна възраст почина големият български музикант и композитор Асен Гаргов. Легендата на българската естрада оставя огромно музикално наследство - песни, изпълнявани от самия него както и от най-популярните български певци.

bnt avatar logo
от БНТ
14:50, 07.08.2017
10114
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Асен Гаргов и музката - тяхната истинска и всеотдайна любов обогатява българската естрада с шедьоври. Той започва да свири на цигулка в невръстна детска възраст, учи китара в една от най-известните музикални школи в Чили. Кариерата му у нас започва през 70-те в групата "Студио В", където е поканен за солист от Вили Казасян.

От 1975 г. Гаргов е дуетен и творчески партньор на Лили Иванова, като в този период изнасят концерти и записват албуми. Той пише песни за нея и за дуета им. Най-популярната е „Детелини“. Двамата с Лили Иванова се разделят през 1991 г.

Впоследствие Гаргов забранява на Лили Иванова да изпълнява песните му, тъй като не плащала авторски права, а тя забранява гласа си върху песните.

Като самостоятелен певец Гаргов е известен с песента „Развод ми дай“, добила популярност след 1989 г.

Песента „С любов“ по музика на Асен Гаргов е озаглавила два албума на Маргарита Хранова, издадени през 1995 и 1998 г. Гаргов има и два дуета с Маргарита Хранова – „Нека бъде така“ и „Забрави за мен“, записани в албума ѝ „Марги и приятели“ През 1996 г. песента „Забрави за мен“ печели Първа награда на фестивала „Златният Орфей“.

Асен Гаргов се превърна в истинска легенда за българската естрада. А легендите оставят светли следи в музиката - хитове, които днес наричаме ,,вечни".

Поклон пред паметта му!

;;;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жертви на лошото време в Европа
Жертви на лошото време в Европа
630 пожара са потушени в страната за последните три дни
630 пожара са потушени в страната за последните три дни